Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Znate li šta je ploging?
Uz rekreativni džoging - probajte i ploging

Znate li šta je ploging?

Da li će novi fitnes trend, koji nosi naziv ploging (plogging), u Beogradu imati svoje pristalice? Na vama je da razmislite, a mi ćemo objasniti o čemu je reč.

Ploging je džoging – uobičajeno rekreativno trčanje, uz jedan, za naše prilike, neobičan dodatak. Osobe koje trče daju doprinos očuvanju životne sredine i usput – sakupljaju otpatke u kese koje nose sa sobom.

Ploging je nastao u Švedskoj.

Ime je kombinacija termina „jogging“ i švedske reči „plocka upp“, što znači pokupiti, podići… Posle Skandinavije, pokret je dobio pristalice u Nemačkoj i drugim evropskim zemljama, a nedavno je „prešao okean“ i širi se Sjedinjenim Američkim Državama.

U Švedskoj se već organizuju druženja čiji je jedan od ciljeva ploging, a u američkoj državi Tenesi događaj se zove „trashercise“ (trash + exercise) i kombinuje vežbanje sa sakupljanjem smeća u lokalnoj zajednici.

Ploging, s vremena na vreme

Plogeri trče ili hodaju, odnosno praktikuju svoj uobičajeni fitnes ritam, i samo se povremeno sagnu da dohvate pikavac, papirić, konzervu, plastičnu bocu… Među sobom se šale, ali ovu aktivnost shvataju veoma ozbiljno. Nije problem proći pored ostavljenog smeća, neko će ga već počistiti, posebno u gradu, ali jeste problem ne osećati nikavu odgovornost – smatraju oni. Ako već nešto možemo da uradimo, a to ne učinimo, kriva je naša svest i odbijanje da odgovornost preuzmemo, među sobom podelimo…

Rekreativci koji džogiraju u prirodi uglavnom potvrđuju da su često spontano uklanjali komade smeća i dok nisu znali da je ta aktivnost dobila ime. Jednostavno, bez otpadaka je okruženje lepše.

Pedantni Šveđani potrudili su se da se sazna ponešto i o pozitivnim efektima ploginga za zdravlje.

Ako se s vremena na vreme trčanju ili hodanju doda čučanj, sagoreva se, očekivano, više kalorija, a razvija se i fleksibilnost tela, kao i osećaj za ravnotežu. Zadovoljstvo što doprinosimo opštem dobru i iza sebe ostavljamo čiste travnjake i staze ima psihološke prednosti.

Uz sve to, obraćanjem pažnje na smeće postajemo svesni koliko ga ima, i spremniji da se na sve raspoložive načine borimo za čist grad.

Napomena: Ploging ne treba u potpunosti da zameni džoging. Dovoljno je uvesti ga s vremena na vreme u rutinske aktivnosti trčanja, smatraju čak i najposvećeniji.

***
Želite li, dakle, da probate ploging pre svih? Od opreme vam je potrebna kesa za smeće i par baštenskih ili sličnih rukavica, najbolji tereni su parkovi, a dobro društvo se uvek preporučuje.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.