Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Fotografija, za dobro zdravlje
Fotografija, zahvalnost za trenutak! Izbor je vaš...
Fotografija, zahvalnost za trenutak! Izbor je vaš...

Fotografija, za dobro zdravlje

Šta činiti sa ogromnim brojem fotografija, kojima je bukvalno zasut savremeni svet? Evo interesantnog i korisnog rešenja. Možete ga upotrebiti već danas, za lepši dan u Beogradu.

Priča stiže sa Univerziteta Viskonsin Medison, iz njihovog Centra za zdrav um, gde naučnici već neko vreme istražuju kako kod mladih povećati dva, za pojedinca i društvo, važna mentalna stanja – svesnost o lepoti trenutka, i zahvalnost za dobre stvari u životu. Oba čine, ako su često prisutna, osnovu za mentalno zdravlje i oslobađanje od napetosti i stresa, a sigurno znate kakve sve dugoročne posledice to donosi…

Inovativno rešenje problema otkriveno je upravo u – fotografiji. Stručnjaci su razvili i testirali, sa uspehom, program za osnovce, koji ih uči fotografisanju sa fokusom na trenutak. Obuka traje pet nedelja i uči mališane kako da kamere na svojim mobilnim telefonima, ili foto aparate, upotrebe na sasvim nov način.

Zanimljivi rezultati dobijeni su i na profesorima, koji su morali da završe poseban četvoromesečni kurs, kako bi „fotografiju visoke svesnosti i fokusa“ predavali deci. Svi su priznali da su promenili odnos prema svetu koji ih okružuje i doživeli niz pozitivnih osećanja, kao i da promenu odnosa prema fotografiji preporučuju svima, za tako jednostavna, a potpuno nova iskustva.

Vaša lekovita fotografija, u pet nedelja vežbe

Za zainteresovane evo uputstva, najpre za razmišljanje, a zatim za akciju.

U prvoj nedelji možete, kao što to čine učesnici u projektu, naučiti da zastanete i obratite pažnju na sve ono što se dešava oko vas. Fokusirajte se na vizuelne elemente – boje, linije, oblike, osobine površina, izvore svetlosti, osvetljenost, senke…

U drugoj nedelji pokušajte da svoje oči koristite kao kameru na što jednostavniji i intuitivniji način, bez razmišljanja. Otkrivajte kadrove koji vas privlače svojim osobinama i lepotom. Imajte u vidu, ako vežbate sa drugom osobom, da je stimulusa mnogo i da je svako od nas različit, pa verovatno nećete obratiti pažnju na isto, što je, takođe, dobro.

U trećoj nedelji učenicima se daju aparati, sa instrukcijom da snime stvari koje ih raduju i čine ih zahvalnim za iskustvo i trenutak koji su doživeli.

Posle dve nedelje fotografisanja, u petoj nedelji kursa, učenici pokazuju svoje slike i opisuju doživljaj koji su imali. Škola im poklanja album u koji će smestiti odštampane fotografije, i čije će ih prelistavanje podsećati na potrebu da budu svesni pozitivnih osećanja i sveta oko sebe. I vi možete uraditi slično.

***

Osnovne informacije smo dali, na vama je da istražujete. Fotografija je idealno sredstvo za prolećno usporavanje. Zastanite, napravite pauzu od svega, posmatrajte, fokusirajte se na ono što je za vas lepo, opustite se i umirite… Fotografišite, i dobićete zauvek sačuvan trenutak…

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.