Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Ograničite vreme pred ekranom
Ne budite pred ekranom, bar na ulicama
Ne budite pred ekranom, bar na ulicama

Ograničite vreme pred ekranom

Problem koji se razvija „pred našim očima“, u vremenu u kojem živimo, sada i ovde, odnosi se na naizgled jednostavan zadatak – kako ograničiti vreme koje provodimo pred ekranima mobilnih telefona i kompjutera.

Samo nekoliko godina unazad, glavna briga vezana za prekomernu upotrebu telefona bila je da li njihovo zračenje štetno utiče na mozak, zbog blizine uređaja uhu.

Danas se pažnja poklanja nečem drugom – psihičkoj zavisnosti od upotrebe kompjutera i mobilnih telefona, i pratećim posledicama od stalnog gledanja u ekran, što je posebno opasno za decu. Poremećaji sna, mišićna neaktivnost, nepravilan položaj tela, problemi u socijalnim odnosima, nepotrebno „gubljenje vremena“, smanjena produktivnost u učenju ili obavljanju drugih poslova – samo su neki od razloga zbog kojih vreme pred ekranom treba ograničiti, u svim uzrastima.

Tema ne izgleda preterano zanimljivo, ako se „ne nalazite“ u njoj, ali ako ste jedna od osoba koje redovno koriste sve blagodeti savremenih tehnologija, pokušajte da ih se odrekete i videćete koliko je teško… U pitanju je zaista vrsta zavisnosti koja, shvatite li to na pravi način – ograničava vašu slobodu oduzimajući vam, delimično, sposobnost da odlučujete o sebi.

Umesto pred ekranom…

Psiholozi kažu da odvikavanje od prekomerne upotrebe mobilnih telefona, tableta i kompjutera, liči na ono što roditelji čine deci – vaš „unutrašnji roditelj“ ima za zadatak da od zavisnosti spase vaše „unutrašnje dete“.

Daju se i neki konkretni saveti, pa ako smatrate da ste jedan od zavisnika, ili biste to mogli da postanete, pokušajte sledeće.

Za izvesne informacije – koristite zaboravljene, i često bolje, alternative. Ako tražite recept za jelo, prelistajte svesku recepata vaše majke ili bake. Još bolje je da pozovete prijateljicu, rođaku, koleginicu… telefonom. Za savet o problemu sa automobilom pitajte komšiju, servis, svog automehaničara… O putovanjima se raspitajte telefonom ili lično kod agencija, ili osoba koje su na toj destinaciji već boravile…

Odložite mobilni uređaj van sobe u kojoj spavate, prostorije u kojoj provodite slobodno vreme. Postavite u predsoblju korpicu ili kutiju u koju će svi ukućani staviti mobolne uređaje u određenom delu dana ili noći. Aktivirajte stari digitalni budilnik ako za buđenje koristite telefon – podjednako je efikasan.

Sigurno znate da postoje i aplikacije na samim uređajima, koje u određenom trenutku „zaključavaju“ ekran, kompjuter, telefon, ili vas samo upozoravaju da je vreme da napravite pauzu. Programi su namenjeni roditeljima koji žele da ograniče vreme pred ekranom deci, ali mogu dobro da posluže i vama.

I najvažnije, kad osetite da vam je dosadno, potražite drugu aktivnost, onu koja ne podrazumeva sedenje pred ekranom. Raspremajte stan, brišite, čistite… posla uvek ima dovoljno. Izađite odmah u šetnju, a telefon ostavite kod kuće. Prolećni Beograd je vaš najbolji saveznik u odvikavanju od ove, ne baš bezopasne navike i zavisnosti savremenog doba.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković