Izdvajamo
Naslovna » Arhiva tagova: psihologija

Arhiva tagova: psihologija

Kako brzo i efikasno savladati bes

Uvežbanim "trikovima" bes možete, zaista, umiriti

Povodi za ljutnju, bes, nezadovoljstvo mogu da nastanu naglo, i „izbace vas iz koloseka“ čak i tokom najlešpih prolećnih praznika.

Pročitaj više »

Nedelja svesti o mozgu 2019: Život jednog mozga

Nedelja svesti o mozgu 2019

Manifestacija Nedelja svesti o mozgu 2019 biće održana na nekoliko lokacija u Beogradu pod sloganom „Život jednog mozga“.

Pročitaj više »

Kad vas dotakne egzitencijalna kriza

Egzistencijalna kriza može da se dogodi svakom

Egzistencijalna kriza je termin koji ne treba slobodno koristiti i tumačiti. Njegovo značenje je jasno, a rešenje postoji.

Pročitaj više »

Povratak u školu? Ja ne bih…

Kad prvi ili ponovni polazak u školu uznemirava...

Školska 2018/19. godina počinje za nekoliko dana. Šta činiti ukoliko roditelj primeti da je dete neraspoloženo, zabrinuto, uplašeno… ili ispoljava druge promene u ponašanju vezane za saznanje da se približava vreme za povratak u školu?

Pročitaj više »

Efekat noja – prepoznajte ga, za početak

Nojevi u panici ne zabijaju glavu u pesak, a vi?

Verovatno pretpostavljate šta može da se krije iza pojave u psihologiji nazvane – „efekat noja“. U pitanju je „zabijanje glave u pesak“, odnosno ignorisanje nepovoljnih okolnosti, događaja, rizičnih situacija… što neće učiniti da one nestanu.

Pročitaj više »

Kako ostati motivisan

Izazov je ostati motivisan

Ako vam početne motivacije ne nedostaje, a nadamo se da je tako, sigurno znate da je najveći izazov u stizanju do bilo kog cilja – ostati motivisan.

Pročitaj više »

Paket za samosmirenje

Šta biste spakovali u kutiju za samosmirenje?

Paket za samosmirenje još jedna je metoda koja je iz psihoterapije stigla u širu upotrebu, sa idejom da čoveku pod svakodnevnim stresom pruži olakšanje i pomoć.

Pročitaj više »

Ograničite vreme pred ekranom

Ne budite pred ekranom, bar na ulicama

Problem koji se razvija „pred našim očima“, u vremenu u kojem živimo, sada i ovde, odnosi se na naizgled jednostavan zadatak – kako ograničiti vreme koje provodimo pred ekranima mobilnih telefona i kompjutera.

Pročitaj više »

Ne biti ili biti – narcis

Narcis, cvet sa legendom i poukom

Svako od nas zna bar neki detalj mita o Narcisu, i da „biti narcis“ nije popularno, ni dobro. Postoji, uslovno rečeno, i zdrava strana narcisoidnosti, a ravnoteža može pomoći da se u nekim danima u Beogradu osećamo bolje.

Pročitaj više »

Učimo finski: Sisu, pokreni dodatnu snagu

Sisu - tako finski...

Sisu je jedan od onih teško prevodivih pojmova, koji postoje u svakom jeziku. U Finskoj kulturi reč sisu znači – izdržati, opstati, boriti se, imati energije i snage, preživeti…

Pročitaj više »

Biti svestan, šta to znači?

Biti svestan, šta to znači?

U praćenju svetskih novosti posvećenih tehnikama čiji je cilj da se osećamo bolje, pažnju već neko vreme privlači pojam mindfullnes, koji bi mogao da se prevede kao svesnost, ili još prikladnije – biti svestan – okolnosti, situacija i sopstvenih unutrašnjih stanja.

Pročitaj više »

Psihološki trikovi za svaki dan

Psihološki trikovi za svaki dan

Ponekad najsitniji psihološki obrasci, na podsvesnom nivou, čine da osvajamo ili gubimo poverenje drugih, osećamo samopouzdanje, ili nespokojstvo, privlačimo pažnju ili ostajemo „nevidljivi“…

Pročitaj više »

Saveti: Pet vrsta hanzaplasta za zdravlje duše

Saveti: Hanzaplast za dušu

Velnes saveti uglavnom se odnose na zdravlje, energiju i kondiciju tela, pri čemu se briga za psihičku stabilnost obično zapostavlja.

Pročitaj više »

MH: Fest Nova svest, 27. septembra

Fest Nova svest

Jednodnevni festival Fest Nova svest biće održan 27. septembra od 11.00 do 20.00, u Mikser House-u.

Pročitaj više »