Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Svakodnevno istraživanje
Istraživanje povezanosti pojava,, vaša nova navika
Istraživanje povezanosti pojava,, vaša nova navika

Svakodnevno istraživanje

Istraživanje slično onom u nauci i laboratorijama, ali u prigodnom, elementarnom obliku i svakodnevno, može vam učiniti lakšim i lepšim neke dane u Beogradu.

Pod istraživanjem ovde podrazumevamo otkrivanje realnog i pravog uzroka pojava, preciznije, povezanosti između pojava. Poznavanje prirode, uključujući i „prirodu“ drugih ljudi, činjenica i istina, vodi objektivnom rasuđivanju, ispravnim odlukama, smanjenju stresa i preteranih reakcija prouzrokovanih snažnih emocijama.

Kako istraživati?

Najpre, odaberite temu. Istražujte nešto što vas u određenom trenutku interesuje, što vas dovodi u nedoumicu, ili vam „dosađuje“. Preispitajte da li pojavu poznajete dovoljno, čak i ako ste ubeđeni da je u potpunosti razumete.

Zatim, potražite informacije. Najvažnije je pronaći pouzdane izvore. Postojanje interneta u velikoj meri olakšava istraživanje, ali možete potražiti i druge podatke, na primer od kompetentnih osoba.

Istražite kako su istu pojavu doživljavali drugi i šta su pisali o njoj.

Učinite što više da sebi razjasnite sitauciju, ali da ne izgubite fokus, odnosno ključni problem zbog kojeg ste i započeli istraživanje.

Zapisujte ponešto što vam se učini značajno, skicirajte, crtajte… u zavisnosti od ličnih afiniteta.

Stručnjaci savetuju da na kraju napišete kratak tekst. Da napravite pauzu, a zatim mu se ponovo vratite. Posebno naglasite najinteresantnija otkrića – nešto što vas je iznenadilo, što niste pretpostavljali da postoji. Kao i svoje zaključke o vezama između pojava.

Šta je cilj i čemu nas uči istraživanje

Objasnite sebi. U ovoj rečenici krije se suština potrebe za istraživanjem. Nedovoljno znanje uzrok je najvećeg broja nesporazuma.

Čim upoznate neku pojavu biće vam lakše. Smanjićete nivo neizvesnosti, straha od nepoznatog, stresa. Naučićete više o drugima, ali i o sebi. Otkrićete gde ste grešili.

***

Neka istraživanje, dakle, postane vaša dnevna rutina. Naučite da, kad god se nađete u situaciji koja vas provocira, boli, plaši… postavite pitanja šta je u njenoj suštini, koji su razlozi „iza fasade“, zbog čega se događa…  i da odgovorite na njih.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković