Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Učimo holandski: Bespreekbaarheid
Bespreekbaarheid - tema za razmišljanje
Bespreekbaarheid - tema za razmišljanje

Učimo holandski: Bespreekbaarheid

Imaju Holanđani jednu reč koja obeležava specifičnost nacionalne kulture kada je u pitanju komunikacija sa drugima. Bespreekbaarheid znači – govoriti otvoreno o svemu.

Bespreekbaarheid, približno se izgovara besprekbarhajt, može da izazove nelagodnost stranaca kada se nađu u Holandiji, posebno u velikim gradovima kakav je Amsterdam. Čini se kao da su Holanđani grubi, nepristojni i iznenađujuće direktni, agresivni… Oni, međutim, smatraju da je takvo ophođenje poželjno, potrebno i korisno. Ukoliko im se ne sviđa vaša odevna kombinacija to će vam i reći, na poslovnom sastanku će otvoreno izraziti neslaganje sa vašim stavovima, a čak i konobar u kafeu umesto „Izvolite, šta biste želeli da popijete“ pitaće vas, na primer: „Šta ćete?“

Nasuprot holandskim običajima, pripadnici nekih drugih naroda osećaju kao obavezu da sagovornika ni na koji način ne uvrede ili povrede. „Diplomatski“ odgovori i odmerena komunikacija posebno su prisutni u zemljama pod direktnim ili indirektnim uticajem britanske kulture.

Ko je u pravu, i zašto je ova tema važna za lepši dan u Beogradu?

Odgovor na prvo pitanje je složen i definitivan je teško moguć. Zbog drugog pitanja smo ovde.

Ne preporučujujemo, naravno, da holandski model usvojite i da ga primenjujete odmah i svuda.

Bespreekbaarheid treba da nam posluži da razmislimo – koliko smo direktni, kada, kako i zašto. Imamo li tabu teme i koje su?

Postoji, sasvim sigurno, veliki broj situacija u kojima biste imali bolji ishod da ste odlučili da govorite otvoreno. Neki autori čak tvrde da se uspeh u životu može meriti brojem neprijatnih razgovora koje ste spremni da obavite.

Ipak, nije sve tako jednostavno.

„Zlatnu sredinu“ između direktnosti i prećutkivanja treba sami da pronađete, u skladu sa okolnostima, ličnim stilom i temperamentom, okruženjem…

Nije važno ni samo ono što kažete, već način na koji to kažete, reči koje upotrebljavate, emocije koje pokazujete… Razumevanje drugog, uvažavanje njegovih stavova i ličnosti moguće je i neophodno i kod najdirektnije komunikacije, na osetljive teme.

Imajte u vidu još nešto – otvorenost i direktnost (bespreekbaarheid) potrebna je, pre svega, u „razgovoru“ sa samim sobom.

Izgovora za izbegavanje ovde ne bi trebalo da bude, a iskrenost sa sobom često je dobra vežba i preduslov za otvorenost u komunikaciji sa drugima. Počnite da vežbate, odmah…

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.