Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Povratak u školu? Ja ne bih…
Kad prvi ili ponovni polazak u školu uznemirava...
Kad prvi ili ponovni polazak u Å¡kolu uznemirava...

Povratak u školu? Ja ne bih…

Školska 2018/19. godina počinje za nekoliko dana. Šta činiti ukoliko roditelj primeti da je dete neraspoloženo, zabrinuto, uplašeno… ili ispoljava druge promene u ponašanju vezane za saznanje da se približava vreme za povratak u školu?

Vaše dete može da bude savršeno zadovoljno što će ponovo videti školske drugove, tajnu simpatiju, najbolju drugaricu… ili srećno zbog nove torbe, patika, prilike za sportska takmičenja, druženja u školskom dvorištu…

Imajte u vidu, ipak, da određen stepen neizvesnosti uvek postoji. U zavisnosti od uzrasta i očekivanih promena u novoj školskoj godini, reakcije mališana se kreću od blagog uzbuđenja do ozbiljnih simptoma, koji deci i roditeljima mogu potpuno da promene poslednje avgustovske i prve septembarske dane.

„Leptirići u stomaku“, užurbanost u pripremama, dugo biranje garderobe za prvi dan, mnoštvo pitanja, povučenost i neuobičajeno ćutanje obično se javljaju u mlađim uzrastima. Ako je dete preterano uznemireno mogu se očekivati problemi sa snom, smanjen apetit, nemir, razdražljivost, bes, agresivnost, suze, čak i odbijanje da ide u školu.

Evo nekoliko saveta stručnjaka, koji mogu da pomognu.

Razgovarajte sa detetom o svemu što ga brine. Možda će vam postaviti sasvim konkretna pitanja, iz kojih ćete zaključiti u čemu je problem. (Prvaci se obično plaše da li će pronaći učionicu, toalet, svoju ulicu na povratku, a nešto stariji brinu o novim nastavnicima, gradivu… Dešava se da postoji strah kod deteta da će biti maltretirano u društvu, izloženo podsmehu, ucenama, što kao veoma opasno treba pratiti.)

Odvojite više vremena nego obično da ga provedete u druženju sa školarcem. On će se osećati spokojnije, a dobiće i priliku da vam se poveri.

Pokažite detetu da ga razumete. Nije dovoljno reći „Nema čega da se plašiš, sve će biti u redu“. Potvrdite da tačno znate šta je uzrok i da je strah realan, a onda polako zajedno analizirajte situaciju.

Pokušajte da u danima pre početka školske godine obezbedite detetu informacije i kontrolu nad situacijom – što više neizvesnosti otklonite, dete će biti mirnije. Prošetajte nekoliko puta sa budućim prvakom do škole, pokažite mu gde ćete ga sačekati posle časova, možete čak da nacrtate plan puta od kuće do škole, ili plan same škole i dvorišta, potražite na društvenim mrežama fotografiju učiteljice, upoznate dete sa prvacima ili starijim učenicima iz susedstva koji idu u istu školu…

Nekoliko dana pre početka školske godine zajedno raspremite prostor, ili pripremite novi, gde će dete raditi domaće zadatke, i opremite ga svim potrebnim priborom.

Ako vam mališan kaže sasvim konkretnu stvar, na primer „Tamo niko neće hteti da sedi sa mnom“ ponudite mu nekoliko kratkih, jasnih i jednostavnih rešenja.

Naglasite da će uvek biti drugova spremnih da pomognu (ili onih koji se osećaju slično, ako je dete starije), a učiteljica i nastavnik su tu da reše baš sve probleme.

Deca često imaju pogrešne informacije i strah da „ništa neće biti isto kao prethodne godine“. Pričajte sa njima o kontinuitetu školovanja – delove gradiva novog predmeta već su ranije učili u okviru drugih, nastavnici na isti način propituju kao učiteljica…

„To što ćeš sad biti četvrti razred a ne treći – isto je kao kad pre rođendana imaš devet godina, a posle deset. Nije se promenilo ništa. Išao si u drugi razred, pa u treći – šta se promenilo? Sa drugarima se nisi video samo dva meseca, sve je isto kao u junu…“ Ovo su samo neke ideje. Veoma je važno da vi, otvoreno ili prikriveno, ne stvarate situaciju „velike promena na pomolu“.

Preporučenih načina da se pomogne detetu koje brine polazak u školu je mnogo. Još jednom, ističemo najznačajnije.

Poruke za roditelje

Pokažite detetu da imate apsolutno poverenje u njegove sposobnosti da reši situaciju u svoju korist.

Uverite ga da ste uz njega i da razumete njegove strahove – ne negirajte ih. Obećajte da ćete uvek biti tu da pomognete.

Budite opušteni, optimisti, realni u zahtevima i očekivanjima.

Priznajte da je potrebno vreme da se neki problemi, ukoliko zaista postoje, lagano reše.

Podsetite mališane na uspešne ishode sličnih okolnosti u prošlosti.

Razgovarajte, razgovarajte, razgovarajte… i zajedno, porodično, formirajte pozitivna očekivanja od školske 2018/19. godine.

(danubeogradu.rs)

Jedan komentar

  1. Svi smo preživeli školu pa će i naša deca, samo ih bodrite i ne dozvolite da im pada samopouzdanje, realno predočite šta ih sve može snaći i budite im prijatelj a ne monstrum od koga će se plašiti.