Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Uvek poželjno, kritičko mišljenje
Kritičko mišljenje se uči
Kritičko mišljenje se uči

Uvek poželjno, kritičko mišljenje

Kritičko mišljenje znači da su vam misli jasne, zaključci racionalni, veze između ideja logične… Ko to ne bi poželeo?

Pa, kad već želimo, da pokušamo da čujemo i primenimo savete stručnjaka, koji kažu da se kritičko mišljenje uči. Oni naglašavaju i da znanje samo po sebi nije dovoljno. Važno je vežbati razmišljanje i ponašanje na takav način da iz svega što vam je trenutno „u glavi i oko nje“ izvučete najbolji zaključak.

Evo preporuka.

Posmatrajte svet oko sebe sa pažnjom, identifikujte detalje, angažujte sva čula. Negujte radoznalost i zainteresovanost za pojave i ljude – radoznalost je jedna od najvažnijih osobina dobrih mislilaca. Pitajte se zašto je nešto takvo kakvo jeste.

Pokušajte da budete objektivni kad dobijete informacije, i odstranite, koliko god možete, svoje i emocije drugih. Fokusirajte se samo na činjenice, iako to nije lako. Za početak, budite svesni predrasuda i okolnosti u kojima ne možete da se oslobdite osećanja.

Pratite svoje misli i – mislite o njima. Bavite se sobom i pokušajte da steknete što bolji uvid u svoja unutrašnja stanja.

Analizirajte složenije informacije i raščlanite ih na sastavne delove. Otkrijte kako su delovi povezani i kako funkcionišu.

Da li su izvori informacija pouzdani? Za sve što vam se učini sumnjivo, tražite dodatne dokaze. Kome takve informacije koriste? Otkrivanje namerno „iskrivljenih“ vesti i podataka pomoći će vam, takođe, da bolje upoznate sebe. Da li ste i sami skloni preterivanjima i subjektivnoj selekciji podataka?

Jedna od najtežih stvari u kritičkom mišljenju je odvajanje bitnih informacija od nebitnih. Neuspesi su mogući, i iz njih treba učiti.

Pravite razliku između svojih, još uvek privremenih, pretpostavki i krajnjih zaključaka.

Nije dobro da težite da budete „hladan mislilac“. Empatija i razumevanje drugih ljudi neophodni su u svetu u kojem živimo, pa i za kvalitetno kritičko mišljenje.

Budite otvoreni prema stavovima drugih i priznajte kada pogrešite.

Otvorenost za promene još jedna je važna osobina dobrih mislilaca. Budite fleksibilni, i spremni da odstupite od ustaljenih, klasičnih metoda razmišljanja i akcije.

Ukoliko osetite da će vas savladati bes, zastanite i povucite se iz situacije. Sa „izvesne udaljenosti“ stvari ćete posmatrati realnije.

Uspešni mislioci su dobri komunikatori, aktivni slušaoci, kreativni su i imaju brojna interesovanja. Pokušajte da to razvijate kod sebe.

***

Čini vam se da je sve napred navedeno nemoguće? Ili nedostižan ideal? Kažu da nije.

Ukoliko želite da za svoje lepše dane u Beogradu vežbate mišljenje – počnite odmah.

Rezultati će sigurno biti interesantni i korisni.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković