Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Šta vam čini jedan lajk
Lajk nije neophodan za dobro raspoloženje
Lajk nije neophodan za dobro raspoloženje

Šta vam čini jedan lajk

Sigurno možete da pretpostavite šta je lajk-zavisnost, a termin lajk već odavno ne zahteva objašnjenje, ni pisanje u originalu. Pošto od lajkova ne možemo pobeći, hajde da bar naučimo nešto više.

Kad tad, ako već niste, naći ćete se na društvenim mrežama. Tamo su već vaši prijatelji, bivši školski drugovi, omiljeni pisci i umetnici, političari sa čijim se stavovima slažete. Na mrežama su i brendovi koje volite, prodavnice koje redovno posećujete, kompanija ili ustanova u kojoj radite…

A kada otvorite nalog, želeli to ili ne, lajk će postati vaša opsesija. Čim podelite prvi sadržaj, posebno ako je u pitanju nešto za vas zaista značajno, poželećete pažnju, komunikaciju, pozitivan odgovor, „aplauz“, ili, u internet terminu – lajk. Ikonica podignutog palca na plavoj podlozi postala je jedan od najprepoznatljivijih simbola modernog doba.

Fiziološki lajk

Lajk, takav na kakav smo navikli, međutim, nije šala. Kao i sve (privremeno) prijatne stvari, on stvara zavisnost, i to na fiziološkom nivou. Svu lepotu lajkova osetićete najbolje kad ih dobijete neočekivano veliki broj na nekoj od objava na društvenim mrežama. Preplaviće vas zadovoljstvo, nivo koncentracije i pažnje će porasti, mišići će odreagovati pokretima. Za sve ovo odgovoran je nivo dopamina – veoma važnog neurotransmitera, koji se izluči u trenutku kad vaše oko spazi – lajk!

Napred naveden fiziološki odgovor je naučno dokazan, potvrđen u istraživanjima. Što više pozitivnih efekata osetimo – veća je verovatnoća da ćemo ih tražiti sve više. Ulazak u začarani krug ima brojne posledice – potrebno je da i drugi vide koliko lajkova imamo, čime demonstriramo svoju popularnost, uspešnost, prihvaćenost u društvu.

Sve je, naravno, dobro, dok su lajkovi tu.

Ali šta kada oni izostanu?

Pretpostavljate, događa se suprotno – tuga, bes, razočaranost u „prijatelje“ i prijatelje, pad raspoloženja i traženje načina da se „podignut palac“ ipak pojavi tu. Kupovina lajkova, za koju sigurno znate, ne može da obezbedi realno zadovoljstvo i društvena mreža postaje izvor frustracije, a u ekstremnim slučajevima i jedan od uzroka mentalnih oboljenja.

***     

Na kraju svakog teksta u rubrici Za lepši dan u Beogradu dajemo preporuke zasnovane na aktuelnim nalazima, novim saznanjima, dobro poznatim činjenicama. Ovoga puta ponavljamo nešto o čemu smo prethodnih meseci i godina već pisali – smanjite zavisnost od društvenih mreža.

Isključite telefon povremeno, ugasite tablet, „pobegnite“ sa interneta na poslu i kod kuće.

Podignite nivo dopamina, odgovornog za osećanje zadovoljstva, dobrim navikama – fizičkim vežbanjem, susretima sa prijateljima i dragim ljudima, kreativnim hobijima, slušanjem muzike, zdravim namirnicama u ishrani, kvalitetnim snom… Sve deluje, dokazano je, trajnije i kvalitetnije od prijatnih, ali potencijalno opasnih efekata koje na vas ima – lajk.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.