Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » 12 veličanstvenih – Sudar ukusa i tradicije
Projekat "12 veličanstvenih" (foto: Dijana Popović)
Projekat "12 veličanstvenih" (foto: Dijana Popović)

12 veličanstvenih – Sudar ukusa i tradicije

Projekat „12 veličanstvenih“ okončan je u subotu 22. decembra predstavljanjem preostalih šest domaćinstava izlagača koji su predstavili svoju gastronomsku ponudu u Gastronaut baru.

U okviru projekta „12 veličanstvenih“ odabrano je 12 autentičnih gastro proizvoda iz različitih, regionalno ravnomerno raspoređenih mesta Srbije.

– Naša ideja je bila da praktično pokrenemo ponovo tu priču i u ovom malom baru, na predivnom mestu (Gastronaut baru) u centru grada, na uglu Višnjićeve i Jevremove ulice danas završavamo projekat za ovu godinu. Ceo koncept je bio zasnovan na ideji da mapiramo dvanaest autentičnih srpskih proizvoda, odnosno gazdinstava koja te proizvode proizvode. To su ujedno gazdinstva koja trenutno ili u budućnosti imaju mogućnosti da pruže određenu turističku uslugu turistima koji tragaju za najboljim ukusima Srbije – istakao je Srđan Stanković iz Udruženja građana „Supernatural“.

Projekat "12 veličanstvenih" (foto: Katarina Tomović)
Projekat „12 veličanstvenih“ (foto: Katarina Tomović)

Tokom projekta „12 veličanstvenih“, predstavljeni su med, kiselo mleko, začinsko bilje, kajmak, krompir, vino, kupus, rakija, jagnjetina, paprika, ajvar, kulen i kačkavalj.

U poslednjoj fazi realizacije projekta „12 veličanstvenih“ domaćini sa svojom gastronomskom ponudom došli su iz…

Sjenica – Pešter  – Stari jasen selo Družiniće – jagnjetina

Sjeničkoj jagnjetini jednostavno nije potreban dodatak, ali uz malo sira i krompira, prosto se topi pod nepcima. Ovoga puta predstavljena je jagnjetina iz seoskog turističkog domaćinstva „Stari jasen“.

U ime Sjenice, na manifestaciji su se pojavili predstavnici Regionalne turističke organizacije Sandžaka pružajući posetiocima informacije o gastronomskoj, ali i turističkoj ponudi pešterske regije.

Projekat "12 veličanstvenih" (foto: Dijana Popović)
Foto: Dijana Popović

– Ovo je prvi put da Regionalna turistička organizacija, ili bilo ko iz našeg kraja zemlje dolazi na ovakvu manifestaciju i da predstavi svoju ponudu. Mi smo sjeničkom jagnjetinom pokušali da predstavio sjenički kraj. Osim jagnjetine, posebni specijaliteti tog kraja jeste i sjenički sir, već poznat širom Srbije. Ceo taj pešterski kraj je poznat kao rudnik zdrave hrane i raznovrsne gastronomske ponude – istakao je Adis Mulić, sekretar Regionalne turističke organizacije Sandažaka.

Rtanj selo Vrmda – Porodica Travar – lekovito bilje i začini

Projekat "12 veličanstvenih" (foto: Dijana Popović)
Foto: Dijana Popović

U vremenu u kom živimo sve više se javlja potreba za povratkom prirodi i prirodnim namirnicama.

Porodica Travar sa Rtnja ponudila je odličnu alternativu začinima koje svakodnevno koristimo. U pitanju su mešavine lekovitog začinskog bilja u kombinaciji sa morskom solju koje su znatno zdravije, aromatičnije i ukusnije u odnosu na začine na koje smo naviknuti.

Kopaonik selo Grad – Domaće sa Koznika – šumski plodovi

Projekat "12 veličanstvenih" (foto: Dijana Popović)
Foto: Dijana Popović

Odavno smo navikli na industrijsku hranu, pa smo i zaboravili pravi ukus voća u džemovima i slatkom. Zato su tu domaćini sa Koznika da nas podsete na ukus prave šumske jagode, kupine i drugog voća koje mnogi od nas odavno nisu imali priliku da probaju.

Banat selo Veliki Gaj – Srećna koza – kozije mleko i sirevi

Da li ste ikada imali prilike da probate sir sa ukusom borovnice? A začinskog bilja, poput mirođije, zelenog bibera i sremuša? Ukoliko je odgovor ne, pravo je vreme da probate proizvode koji nam stižu od Srećne koze! Neverovatni spojevi ukusa koji miluju čula! Vojvođanski jaki, ali isto tako vojvođanski slasni!

Zlatar selo Komarani – Zlatarski sir (Milanka Trtović) – sir

Uz gore pomenutu sjeničku jagnjetinu jako dobro ide i zlatarski sir iz domaćinstva Trtović. Ne previše jak, odmeren i zaista ukusan, ovaj sir predstavlja ogledalo Zlatara, ali i čitavog ovog dela Srbije. Tradicionalna jela u Srbiji ne mogu proći bez bar kriškice sira.

Projekat udruženih snaga

Projekat "12 veličanstvenih" (foto: Dijana Popović)
Foto: Dijana Popović

Projekat je organizovalo Udruženje građana „Supernatural“, koje je poznato po filmovima „Soul Food Serbia“ i „Danube in Serbia, 588 impressions“, rađenih za Turističku organizaciju Srbije, koji su osvojili više od 20 međunarodnih nagrada za najbolje turističke spotove.

Partner na projektu je Veselinov Tourism Consulting sa iskustvom rada na promociji i razvoju destinacija, a veliku pomoć u realizaciji dala je Ambasada SAD u Srbiji. Celokupna organizacija uređena je u saradnji sa Gastronaut barom.