Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Grip je stigao, uvedite lične mere zaštite
Za grip je važna preventiva
Za grip je važna preventiva

Grip je stigao, uvedite lične mere zaštite

Preporuke za jačanje imuniteta u zimskoj sezoni, kad grip predstavlja najveću opasnost, donekle se razlikuju iz godine u godinu.

Stručnjaci svojoj listi saveta uvek dodaju po neko sredstvo, za koje se tvrdi da će pomoći u borbi protiv virusa, pa evo starih i novih metoda za zaštitu zdravlja u nedeljama koje su pred nama.

Izbegavanje dužeg boravka u slabo provetrenim prostorijama u kojima se nalazi veliki broj ljudi – savet je koji vam je sigurno poznat. Izbegavanje kontakta sa bolesnim osobama i često pranje ruku, takođe.

Novost je insistiranje na fermentisanoj hrani, kojoj do sada nije pridavan veliki značaj. Tu je naš čuveni kiseli kupus, ali i kompletna zimnica, kefir… „Oko 70% imuniteta dolazi iz zdravih creva“, naglašavaju eksperti, gde se moraju naći „dobre bakterije“, unete probioticima i fermentisanim namirnicama.

Voće i povrće sa visokim sadržajem antioksidanata, kao što su zeleno lisnato povrće, bobičasto voće, losos, pomažu u očuvanju imuniteta tokom čitave godine. Šećer i prerađena hrana čine suprotno.

Budite sigurni da se u vašoj ishrani nalazi – cink. Pored vitamina C, ovaj mineral je zauzeo ključno mesto u borbi protiv virusa. Ima ga u pasulju, orašastim plodovima, semenkama bundeve, spanaću. Cink može da smanji trajanje gripa, pa se preporučuje i njegovo uzimanje u suplementima. Naglašavamo da suplemente ne uzimate „na svoju ruku“! Konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom – neki od ovih dodataka ishrani ne preporučuju se trudnicama, deci, osobama sa hroničnim bolestima, ili onima koji uzimaju određene lekove.

Imunitet jačaju umereno vežbanje, sedmosatni noćni san i 20-minutna popodnevna dremka…

Suviše agresivni antibakterijski sapuni nisu dobro rešenje – zamenite ih običnim sapunom i vodom, a isušenu kožu ruku zaštitite uljem od lavande – potražite recepte za mešavine na internetu – ono se u malim količinama od samo nekoliko kapi dodaje u druga ulja ili baze i deluje kao antiseptik.

Još jedno ulje nalazi se visoko na lestvici preporučenih sredstava za dezinfekciju i zaštitu od virusa – ulje čajevca. Najbolje sredstvo za čišćenje slavina, kvaka i drugih mesta potencijalnih izvora prenošenja zaraze je mešavina vode i sirćeta sa nekoliko kapi ovog ulja.

Kuću i stan redovno provetravajte i dodajte biljke koje mogu da pomognu u podizanju kvaliteta vazduha.

***

Informacija koja je pre par dana stigla iz Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ potvrđuje da je kod pacijenata iz Beograda i Leskovca izolovan virus A(H1)pdm09, koji je izazvao pandemiju „svinjskog gripa“ 2009. godine. Ukoliko ste vakcinisani, dobra vest je da se soj nalazi u ovogodišnjoj vakcini.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.