Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Zaboravljene jednostavne društvene igre
Dobro društvo i jednostavne društvene igre dovoljni za lepši dan
Dobro društvo i jednostavne društvene igre dovoljni za lepši dan

Zaboravljene jednostavne društvene igre

Bez kompjutera, prethodnih priprema i odlaska u kupovinu, zaboravljene društvene igre mogu da vas zabave, nasmeju, podstaknu na razmišljanje i unesu pozitivne emocije među okupljene članove porodice ili prijatelje.

Za  sasvim jednostavne, potrebni su vam samo papir i olovka, a za najjednostavnije – ni to.

„Umetnik na slepo“ je igra u kojoj se delite u parove. U timu od dva igrača članovi sede okrenuti leđima. Jedan drži sliku ili fotografiju i bez mnogo detalja objašnjava je drugome koji ima zadatak da je nacrta. Pobednik je par čiji je crtež najverniji originalu.

Nekada se ova igra zvala „Zemljopis“ i sadržala je samo geografske pojmove, a vi možete da probate sledeću varijantu – pored geografskih, napišite i druge kategorije predmeta, naziva pesama i filmova, ili slično. Pošto nasumice izaberete slovo, zadatak svih je da na to slovo pronađu reku, grad, planinu, pesmu, biljku… ili šta se dogovorite, ali takvu da je se ne seti niko drugi. Bodove dobijaju samo oni koji su imali originalno rešenje različito od ostalih.

Crtanje zajedničkog crteža na dogovorenu temu takođe može da bude interesantno, a domaćinu ostaje kao lepa uspomena. Na što većem papiru crta svako na svom delu donekle, a zatim osobe menjaju mesta i nastavljaju crtež drugoga.

Za igru „Pokušajte da se ne ne smejete“ nisu vam potrebni rekviziti. Igrači stoje u krugu i jedna osoba počinje da se smeje. Susedna se trudi da ostane ozbiljna i čim se nasmeje ispada iz igre, ali se prethodno trudi da zasmeje sledeću. Pobednik je najozbiljniji igrač.

„Muzička stolica“ vam je sigurno poznata. Jedna osoba je zadužena da pušta muziku, a ostale idu u krug oko poređanih stolica kojih ima jedna manje od broja igrača. Čim „voditelj“ zaustavi muziku, osobe treba da se potrude da zauzmu mesto na stolici. Onaj ko to ne uspe napušta igru i sa sobom nosi jednu stolicu, kojih ostaje uvek za jednu manje. Pobednik na kraju poslednjeg ciklusa ostaje da sedi na stolici.

I sledeću igru poznajete, ali kada ste je poslednji put igrali? U neprovidnu kutiju ili činiju sa otvorom na vrhu spustite mali predmet. Igrači treba da zavuku ruku i na osnovu dodira odgovore šta je unutra. Ako je posuda providna – stavite im povez na oči.

Sa povezom na očima igrači mogu otkrivati i zvuk i njegov izvor, koji ćete proizvoditi na najneobičnije načine.

„Zamrzavanje“ ima više varijanti, a jedna od njih je sledeća. Jedna osoba igra uz muziku, praveći neobične poze. Kad se muzika naglo zaustavi, ona ostaje u jednoj, a svi ostali imaju zadatak da se postave u identičan položaj.

Pokušajte da društvene igre koje već imate igrate na nov, kreativan način, onako kako se dogovorite. Na primer – domine. Takmičite se u slaganju domina u niz, tako da obaranje jedne dovodi do obaranja sledeće. Sigurno ste već videli u različitim reklamama i video prilozima kako je to uradio neko drugi, a da li ste probali vi?

Podsećamo na još neke društvene igre, o kojima smo pisali – možete ih pronaći OVDE.

(danubeogradu.rs)