Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Prepoznajte napad panike
Napad panike - ne tako strašan kad ga upoznate
Napad panike - ne tako strašan kad ga upoznate

Prepoznajte napad panike

Napad panike može da se dogodi svakome, u manje ili više otvorenoj, i manje ili više intenzivnoj formi. Naučite da pomognete sebi i da vas od paničnog napada – ne „hvata“ dodatna panika.

Kako da što efikasnije prepoznate i pobedite napade panike? Evo, najpre, nekoliko činjenica o njima.

Vaši panični napadi ne moraju da budu identični kao oni o kojima ste čuli od drugih, pročitali na internetu… Oni u velikoj meri zavise od ličnog iskustva i određenih osobina pojedinca. Uobičajeni simptomi – ubrzan rad srca, bol u grudima, nedostatak vazduha, mučnina, malaksalost, osećaj gubitka kontole nad sobom i situacijom, osećaj da će se desiti nešto strašno… ne moraju da se pojave kod svakoga. Neke osobe briznu u plač, druge osete nagle talase vreline, treće strah od sasvim konkretne sitaucije na ulici, u prodavnici…

Vi zaista ne možete da ih kontrolišete u potpunosti. Ako vam neko iz okruženja kaže da „preterujete“, da ste „suviše osetljivi“, da „dramite“, ili čak „želite da na sebe privučete pažnju“ – oni nisu u pravu. Nauka ne zna tačno šta prouzrokuje burna psihička stanja nazvana napadi panike, a svakako im doprinose, ili se javljaju kao okidači, stresni događaji, promene u okruženju, hormonski status i druga stanja organizma…

Osobi koja ima panični napad nije potrebna hitna medicinska pomoć. Neophodno je, međutim, razlikovati stanje panike od srčanog napada, na primer, što je obično veoma lako. Raspitajte se o simptomima srčanog udara i naučite da ih prepoznate. Iako može da deluje dramatično, napad panike prolazi veoma brzo, bez posledica.

Panični napadi nastaju iznenada, uz intenzivnu nelagodnost i pitanje šta vam se to dešava. Ukoliko se ponavljaju, neophodno je da sami, ili uz pomoć psihoterapeuta, razvijete veštine koje će vam pomoći da ih pobedite. Navodimo neke od njih.

Prepoznavanje napada, specijalne tehnike disanja, zatvaranje očiju kako bi se izbegli stimulusi iz okruženja, fokusiranje na pojedine objekte, pažnja usmerena na čula i realnost, tehnike mišićne relaksacije, lagane vežbe, zamišljanje pojava, ljudi i mesta koja opuštaju i unose sigurnost, aromaterapija (miris lavande, na primer), ponavljanje u sebi određenih reči ili rečenica (istočnjački filozofi bi rekli mantri)…

Blaže napade panike verovatno ćete moći da savladate uz pomoć nečeg od navedenog, ili sličnih, ličnih ili preporučenih metoda.

Ako je panika suviše intenzivna, lekar može da prepiše privremeno korišćenje lekova, dok ne uvežbate bolje načine trajnog oslobađanja od panike, ili ne iščezne uzročnik koji napade panike izaziva.

*** 

Poznavanje činjenica o napadima panike može vam pomoći da bolje razumete sebe, ali i druge.

Mentalni problemi, privremeni ili oni koji traju, ne treba da budu tabu, stigma, sramota, nešto što uništava lepe dane u Beogradu… Realnim stavom prema ovoj vrsti neprijatnosti meri se kultura pojedinca, njegov odnos prema drugima i zajednici u kojoj živi.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.