Lice možete masirati i sami
Lice možete masirati i sami

Masirajte lice

O masaži lica se obično razmišlja kao o estetskom tretmanu, ali lice, taj najotkriveniji deo naše kože i tela zaslužuje, iz više razloga, dodatnu pažnju.

Masaža lica doprinosi zdravlju organizma na nekoliko načina. Oslobađanje od stresa je, čini se, najvažniji.

Masaža lica, kada je relaksacija u pitanju, može u velikoj meri da zameni masažu tela. Anksioznost i napetost, ukoliko je česta, dovode do stalne tenzije mišića lica. Ovo stanje utiče na naš izgled, ali može da dovede i do drugih posledica, kao što su bolovi, crvenilo, upale. (Kada u stanju produženog stresa gledate sebe u ogledalu, obično vam se ne dopada ono što vidite – to kao da niste vi). Blaga masaža pojedinih tačaka na licu opušta mišiće i u veoma kratkom roku popravlja raspoloženje.

Ubrzanje cirkulacije tokom masaže lica povoljno deluje na zdravlje vaše kože. Primena kozmetičkih sredstava, pušenje, nedostatak sna, zagađenost vazduha… čine da lice postane otečeno i bledo. Masaža podstiče limfni sistem da apsorbuje višak tečnosti, a koža se ubrzanom cirkulacijom krvi  snabdeva hranljivim materijama.

Ukoliko je koža problematična ili podložna upalama, sa aknama ili rozaceom, masažom (pojačavanjem cirkulacije) se do obolelih zona doprema kiseonik. Toksini se razgrađuju. Važno je naglasiti da kod ovakvih stanja masaža teba da traje kratko. Posebnu pažnju treba posvetiti sredstvima koja dolaze u dodir sa kožom i higijeni, pošto se infekcija, ukoliko postoji, može preneti i na zdrave partije kože. Ako imate ozbiljnijih problema, obavezno konsultujte dermatologa, on će vam objasniti kako i koliko možete sami masirati lice.

Redovna facijalna masaža pomaže u otklanjanju tenzionih glavobolja i migrena i, ukoliko ste disciplinovani, može da dovede do smanjenja njihove učestalosti.

Masaža lica blagotvorno deluje i kod upale sinusa i „začepljenja nosa“, najčešće izazvanog alergijama. Uz nežan ritisak, toplina ruku je ta koja leči i podstiče prirodnu drenažu sinusnih šupljina.

Dokazano je da redovna masaža lica pomaže u izbacivanju toksina iz čitavog tela. To se postiže aktiviranjem limfnog sitema putem blagog masiranja limfnih žlezda koje se nalaze u velikom broju duž ivice brade i vilice.

Masaža lica, uz sve napred navedeno, vraća mladalački izgled i predstavlja prirodni tretman protiv starenja kože. Masažom se podstiče proizvodnja kolagena i prokrvljenost kože. Mišići lica se učvršćuju. Istovremeno, na lice se vraća normalna opuštenost, čime se izbegavaju one bore koje prouzrokuje mrštenje i „grč“ izazvan zabrinutošću i stresom.

***

Lice je vrlo pogodno za samomasažu. Preparati koje ćete koristiti nisu skupi i lako se pronalaze u prodavnicama (obično su to ulje jojobe, badema, kokosa, argana ili vlažna krema koju već upotrebljavate, što zavisi od tipa kože). Stručnjaci kažu da je jedna seansa dnevno sasvim dovoljna, najbolje ujutro ili uveče. Informišite se na internetu o najosnovnijim pokretima i onima koje treba izbegavati,  izboru preparata, i počnite, već danas.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.