Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Pažnja, prolećne alergije su stigle!
Koliko je alergija na polen neprijatna - zna sve više Beograđana
Koliko je alergija na polen neprijatna - zna sve više Beograđana

Pažnja, prolećne alergije su stigle!

Čim kiše počnu da se smenjuju sa neobično toplim zimskim danima, a noćne temperature uđu u plus, možete očekivati prolećne alergije.

Od njih mogu oboleti i oni koji ih ranije nisu imali, pa je dobro znati nekoliko podataka i čuti savete lekara.

Iako se prvo prolećno cveće tek ponegde pojavljuje u beogradskim dvorištima, drveće je sa toplim danima februara masovno počelo da cveta. Najpre leska, zatim jova, a posle njih će vrbe i brestovi. Breza, javor, hrast i bukva cvetaju nekoliko nedelja kasnije.

Ono što nam smeta tokom cvetanja biljaka je polen – cvetni prah, koji nastaje znatno pre otvaranja cvetova. Vetar ga širi svuda unaokolo, a kad dođe u dodir sa vlažnom sluznicom nosa, grla ili oka, polen se za nju lepi, oslobađajući supstance koje kod nekih osoba izazivaju iritaciju. Nastaje neprijatno kijanje, kašljanje i curenje nosa, suzenje očiju, glavobolje, otoci sluzokože…

Ima li pomoći i kako se pripremiti na vreme?

Osobe koje pate od alergije na polen već znaju koje lekove treba da pripreme – neki od njih se uzimaju i preventivno.

Oni, ali i svi ostali, trebalo bi dolazak proleća da iskoriste za smanjenje rizika od nastanka polenskih, i  drugih alergija.

Poslušajte sledeće savete i kombinujte one koji se u vašem slučaju pokažu najdelotvornijim.

Pratite rasprostranjenost polena i trendove rasta i opadanja za pojedine biljne vrste u Beogradu na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine. Nemojte se izlagati dejstvu polena ako ste osetljivi i ako ne morate da budete na otvorenom.  Možete koristiti i odgovarajuću masku.

Operite kosu pre spavanja, posebno ako ste je tretirali gelom ili penom.

Izbegavajte stres – povećani kortizol dodatno pojačava alergijsku reakciju. Opustite se u kadi sa toplom vodom posle napornog dana.

Ispirajte nos slanom vodom ili sličnim odgovarajućim preparatima koje možete pronaći u apoteci.

Sprečite druge alergene da deluju zajedno sa polenom, kao što su grinje iz kućne prašine. Oslobodite se nepotrebnih stvari i održavajte čistoću, temperaturu i vlažnost u kući na optimalnom nivou. Temperatura bi trebalo da bude 16-19 stepeni Celzijusa, a vlažnost 40-45%. Jednom nedeljno perite posteljinu u vodi temperature 60-95 stepeni Celzijusa. Proverite postoje li negde plesni / buđ, i otklonite njihov uzrok. Kućni ljubimci ne bi trebalo da spavaju sa vama u sobi.

Ajurveda saveti za prolećne alergije

Čujmo, pored uobičajenih, i zanimljive savete koje za prolećne alergije daje ajurveda – drevna tradicionalna indijska medicina, priznata 1977. godine u svetu, a 2007. godine kod nas.

Prema učenju ajurvede, telo u proleće treba u sebi da uspostavi ravnotežu između elemenata vode i vatre. Suviše vode, u kombinaciji sa viškom elemenata zemlje, čini da se osećate teško, tromo, i da se u telu nagomilavaju toksini. Kraj zime donosi povećanu vlažnost i u okruženju. Višak vatre (sa prvim visokim temperaturama) takođe nije dobar – on prouzrokuje bes, nervozu, žurbu, pa i pogoršanje alergijskih reakcija. Može se dogoditi da oba elementa, i voda i vatra, budu pojačani.

Proleće je doba godine koje, prema učenju ajurvede, vlada jetrom i žučnom kesom, i zato bi ovim organima, kroz proces detoksikacije, trebalo pokloniti posebnu pažnju. Ajurveda preporučuje posebne herbalne preparate, ali i domaće varijante mogu da posluže. Neki od njih su masaža toplim uljima tela i glave, biljne masaže i obloge na zglobovima i problematičnim delovima tela, parna kupatila ili parenje na odvarima od trava, aromaterapija… Ako se tome doda uravnotežena zdrava ishrana i dovoljno kretanja, ravnoteža će se uspostaviti, a jetra će dobiti potrebnu snagu da se izbori sa alergenima.

***

Na kraju, važan savet. Nemojte sami postavljati dijagnozu. Ispitivanje alergije je jednostavno. Ako vaši zdravstveni problemi imaju produženo trajanje i povećan intenzitet, odlazak kod lekara je obavezan. Može se dogoditi da uzrok neprijatnosti nije prolećna alergija.

(danubeogradu.rs)