Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Dodir i moć dodirivanja
Dodir za lepši dan
Dodir za lepši dan

Dodir i moć dodirivanja

Svaki dodir bi trebalo da bude ono što izvorno jeste – dodir ljubavi, podrške, povezanosti… Dodirivanje dragih osoba može da opusti, prenese poruku i učini dane u Beogradu jednostavnijim i lepšim.

Upotreba dodira kao sredstva komunikacije u velikoj meri uslovljena je kulturom. U nekim društvima, posebno onim u krajevima sveta sa hladnom klimom, dodirivanje je ređe. U drugima je suprotno. Verovatno je to zato što je koža „južnjaka“ otkrivenija, a sunce ih čini manje depresivnim, otvorenijim za komunikaciju i izražavanje emocija. Primećene su i druge razlike. U religioznim društvima se, na primer, kontakt dodirom ređe upražnjava, pošto se dodir u određenim okolnostima smatra neprimerenim, čak i grešnim.

Naučite i vežbajte jezik dodira

Dodir je prvo čulo kojim dete opaža svet. Posle ranih godina intenzivnih kontakata, količina dodira opada, i ljudi se polako udaljavaju jedni od drugih.

U odraslom dobu, čak, dodir postaje i jedno od oružja za sticanje moći. Primereno dodirivanje drugog, u različitim situacijama i na različite načine, šalje snažne poruke. Ponekad je samo ruka na ramenu u poslovnim pregovorima dovoljna da stvari poprime pozitivan tok. Ali nećemo o tome…

Komunikacija dodirom nije nepromenljiva kategorija za vas kao pojedinca. Ona je korisna, i uči se. Ukoliko počnete da razmenjujete dodire, veoma brzo ćete steći naviku da sa određenim osobama komunicirate i na ovaj način. Jedna od najznačajnijih osobina dodira je obostranost, uzajamnost, razmena pozitivne energije… Onaj koji dodiruje je istovremeno i dodirnut, i nikako drugačije ne može biti…

Fiziološki, dodir, dokazano je, ima pozitivna dejsta. Puls se snižava, nivo oksitocina i drugih „dobrih hormona ljubavi i sreće“ u krvi raste, a nivo „hormona stresa“ se smanjuje. Čak i samododirivanje, posebno očigledno u konfliktnim situacijama, ima slične efekte.

Pre desetak godina, jedno veliko istraživanje pokazalo je da se složene emocije veoma uspešno mogu dešifrovati (sa vezanim očima i u tišini) isključivo na osnovu dodira. Izgleda da je ta sposobnost urođena.

Zanimljivo je, takođe, da dodirom možete saznati o drugoj osobi i ono što ona, inače, sakriva. Recimo, da su joj mišići napeti, a dlanovi hladni i vlažni, odnosno da je pod stresom. Zaključićete i da li je je vaš prijatelj, partner, dete, roditelj… otvoren za dodir, ili se povlači.

***

Predlažemo da, za lepše dane ovog proleća u Beogradu, usvojite od dodira ono najpozitivnije.

Uvedite povremene zagrljaje, redovne masaže, držanje za ruke… Imajte u vidu… neverbalna komunikacija često može da prenese ono što reči ne mogu… ili se ne usuđuju.

(danubeogradu.rs)