Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Jezik tela, za pažnju i poštovanje
Govor tela: Poštovanje i samopoštovanje
Govor tela: Poštovanje i samopoštovanje

Jezik tela, za pažnju i poštovanje

Ako želite da vas sagovornik pažljivo sluša, da vas oceni kao ozbiljnu osobu i poštuje vaše stavove, jezik tela može da pomogne.

Potrebno je malo vežbe, i eto rezultata. Psiholozi tvrde da ćete se osećati bolje, čak i u neugodnim situacijama, ukoliko poslušate par saveta.

Poštovanje sa jedne…

Sedite uspravno. Ukoliko trenutno sedite, pokušajte odmah. Povucite ramena unazad, laktove blago odvojite od tela i oba tabana u potpunosti spustite na pod. Osećate li razliku? Ovo je trik da odmah dobijete više samopuzdanja. I sagovornik će vas oceniti tako.

Ako govorite, a primereno je da ustanete, možete to da učinite. „Širite se“ prostorom, obeležite ga svojim stvarima za stolom, u prostoriji…

Neka vaši gestovi rukama budu kontrolisani i mirni. Najdelotvornije je ako su u visini struka, i ako se, s vremena na vreme, ruke donekle šire i udaljavaju od tela. Dobro je da dlanovi budu okrenuti na dole ukoliko želite da prenesete poruku o čvrstim stavovima i idejama. Ne pokrivajte telo prekrštenim rukama, fasciklama, ni bilo čim drugim. Sve što preduzimate vezano za gestove trebalo bi da bude diskretno – bukvalno prihvatanje saveta da se prstima „formira trougao“, i slično, toliko je savetovano i primenjivano, da ćete sagovorniku izgledati neiskreno i smešno.

… i prijatna atmosfera sa druge strane

Ukoliko pokušavate da steknete poštovanje, to ne mora nužno da znači da istovremeno osvajate simpatije, ljubav, poverenje. Zato je potrebno još ponešto dodati kako bi atmosfera bila prijatna.

Gledajte sagovornika pravo u oči, naravno bez preterivanja koje može da deluje agresivno, slušajte ga pažljivo, otvorite prema njemu svoje telo, klimajte glavom… Ne okrećite se u suprotnom pravcu. Demonstrirajte angažovanost, uključenost, zainteresovanost.

Naginjite povremeno telo blago unapred tokom komunikacije, posebno ako sedite za stolom, ali tek posle nekog vremena. Ako to učinite odmah, prilikom prvog kontakta i dok stojite, druga osoba, u našoj kulturi, ovaj gest neće prihvatiti sa simpatijama.

Koristite reči odmereno, sa biranim frazama koje doprinose atmosferi obostranog uvažavanja. Verbalna i neverbalna komunikacija treba da budu u potpunom skladu.

***

Nemojte dozvoliti da se navedenih saveta ne setite kad je najpotrebnije. Pokušajte da bar neke, koje najlakše usvajate, uvrstite u svakodnevno ponašanje, posebno u situacijama u kojima se osećate nesigurno i neshvaćeno.

(danubeogradu.rs)