Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Da li znate šta je – bereginija?
Ako vas pozovu da postanete bereginija...
Ako vas pozovu da postanete bereginija...

Da li znate šta je – bereginija?

Pojam je značajan pre svega za dame – bereginija, „moć bereginija“, „drevna slovenska joga“… pojavila se kao vid rekreacije u Rusiji i Ukrajini. Ako stigne do nas, a s obzirom na zajedničku tradiciju to se može očekivati, imajte u vidu osnovne podatke.

Namera nam nije da preporučimo ženama ovu vrstu fizičkog i mentalnog treninga. Tekst koji sledi je zabavnog i informativnog karaktera, i predstavlja upozorenje na moguće zloupotrebe, koje vam dane u Beogradu ne bi učinile lepšim. Naprotiv.

Šta je, izvorno, bereginija

Bereginije su skrivene vile, koje se pominju u narodu, i izvesnim monaškim rukopisima, između 12. i 15. veka. Autori tekstova ih opisuju kao najstarija slovenska božanstva, poštovana pre kulta boga Peruna. Reč „bereg“, inače, na ruskom jeziku znači „obala“, pa su bereginije bile vodene vile, dobronamernije od vila rusalki, kojih se narod plašio.

Pojam bereginije vremenom je iščezao, ili se stopio sa pojmom rusalka, vila, ali je u 20. veku u severnim delovima Rusije još uvek postojao. Sa rastom svojevrsnog neo paganizma i oživljavanjem različitih kultova širom sveta, aktuelizovane su i bereginije, ovoga puta kao drevna slovenska božanstva od kojih se – „ponešto može i naučiti“.

Da svaka žena postane bereginija…

„Moć bereginija“ je sistem vežbi namenjen isključivo ženama, sa velikim brojem sledbenika u Rusiji. Ako potražite na internetu pojam „Сила Берегини“ možete približno shvatiti suštinu. Umesto klasične joge koja nije u tradiciji slovenskih naroda, Ruskinja Ksenija Silajeva, novinar i pisac, osmislila je pre desetak godina sistem gimnastičkih vežbi, zasnovanih na onima koje su, kako tvrdi, pre pet vekova radili stari Sloveni. Povezala ih je sa slovenskom astrologijom i dobila kombinaciju za koju kaže da se zasniva na etnologiji, psihologiji, mitologiji, neurobiologiji… Iako mnogo toga u njenim objašnjenjima, iz naučnog ugla, nedostaje, popularnost vežbi kontinuirano raste.

Trening se preporučuje za bolji kontakt sa samim sobom, održavanje zdravlja tela, gubljenje kilograma, ali i finansijski prosperitet, uspostavljanje boljih odnosa sa roditeljima, pronalaženje muža…

Slovenska joga sastoji se od 27 vežbi, koje se izvode na stopalima, kolenima, ili i stopalima i kolenima. Cilj je povećanje pokretljivosti zglobova i kičmenog stuba, opuštanje tetiva, poboljšanje držanja, regulisanje rada endokrinog sistema… Vežbe se uvode postepeno, u blokovima, u zavisnosti od datuma rođenja, doba godine, i određenih situacija…. Prate ih rituali, vežbe je dobro raditi u prirodi, a nikako se ne praktikuju u muškom društvu…

Redovnim i ispravnim vežbanjem, smatra se, svaka žena postaje bereginija.

***

Fizička aktivnost i vežbe, uključujući i ove u okviru „moći bereginije“, obično organizmu čine dobro. Uz činjenicu da se bez zdrave ishrane i drugih korisnih navika, malo šta može očekivati.

Psihološki – „slovenska joga“ nekim osobama možda može da pomogne da ostvare potrebnu harmoniju, i oslobode se stresa.

Imajte, ipak, u vidu, da bi trebalo da budete krajnje oprezni u predavanju bilo kom novoustanovljenom sistemu preporuka i saveta, koji ne dolazi od profesionalaca sa znanjem i iskustvom.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.