Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Kad vas prijatelji razočaraju
Prijatelji dolaze i odlaze...
Prijatelji dolaze i odlaze...

Kad vas prijatelji razočaraju

Kontrolišite emocije kad vas prijatelji razočaraju. Najčešće  su krive okolnosti na koje ne možete da utičete, možda stvari nisu onakve kakvim ih u prvi mah vidite, ili ste očekivali od tog prijateljstva suviše…

Dodajte osećanjima malo razmišljanja i dobićete, sigurno, prihvatljiviju situaciju, koja ne može da u svoju suprotnost pretvori lepe letnje dane u Beogradu.

Evo nekoliko mogućnosti na koje psiholozi skreću pažnju.

Najpre o neispunjenim obećanjima. Ako vas prijatelj izda u poslednji čas i otkaže putovanje, susret, dogovor… prihvatite to realno. Sa prijateljima nismo vezani formalnim ugovorima, pa su razočaranja, „odbacivanja“ ili „izdaje“, kako ih obično tumačimo, sasvim mogući ako toj osobi iskrsne nešto, za nju, važnije. Kad biste tačno znali razloge, lakše biste sudili, ali to često nije slučaj.

Prijateljstva prolaze kroz različite faze i predstavljaju dinamički odnos između dve osobe. Ovo podrazumeva da će biti perioda kad jedna strana daje više, „otvara“ se više, posvećuje se emotivno više… i obrnuto. Pokušajte da osetite trenutak kad je prijatelju potrebno da budete slušalac, i onaj kad mu više prija da ćuti… Ne insistirajte na uzajamnosti po svaku cenu. Možete čak i otvoreno da kažete ako je vama u nekom periodu potrebna dodatna pažnja.

Sme li pravi prijatelj da iščezne na neko vreme i bude nedostupan za susrete?

Iako vam se čini da je to uvredljivo, drsko, i da boli – sme. Prijateljstva su slobodni izbori. Možete da sačekate da se „vrati“, potražite u međuvremenu druge potencijalne prijatelje, reagujete onako kako vama odgovara… sve dok imate u vidu sledeće – ne možete sve znati o životima drugih, čak i kad su vam dugogodišnji prijatelji.

Ne insistirajte da saznate razloge ako vam prijatelj sam ne kaže, i prihvatite neminovnost privremene ili trajne razdvojenosti.

Prijatelji i ljubomora, hmm…

Prijateljstvo može u sebi da sadrži i mrvice ljubomore, priznali vi to ili ne.

Ni ovo osećanje nije loše ni destruktivno, ako je umereno i motivišuće. Možda će vam se činiti da prijatelj vodi lepši i lakši život od vas, možda će vam smetati ako je uspešniji. Iskoristite priliku da i vi budete bolji, u oblastima koje vama odgovaraju i poslu kojim se bavite.

U poslednje vreme često se govori i piše o „toksičnim odnosima“, u koje mogu da se svrstaju i neka prijateljstva. Ako vam druženje već duže vreme nikako ne prija, vreme je da razmislite o prekidu, ma koliko bio bolan.

Budite otvoreni za nova prijateljstva, čak i ako vam se čini da se ona najveća, iz srednje škole na primer, nikad ne mogu ponoviti.

Istražite šta osobe koje ste upravo upoznali lepo i korisno mogu da vam ponude i kako se osećate u njihovom društvu. Šta je to što vi možete da ponudite njima? Možete li nove prijatelje da dodate starim i napravite zajednička prijateljstva, posebno ako se sa nekom osobom sa kojom se dugo družite u poslednje vreme dosađujete?

***

Prihvatite, dakle, prijatelje i prijateljstva onakvim kakvi jesu. Pripremite za ovo leto zalihe tolerancije, opustite se i ne ocenjujte suviše oštro i strogo ljude oko sebe. Zbog njih ali, pre svega, zbog vas.

(danubeogradu.rs)