Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Da li ste testirali ASMR video?
Da li na vas deluje ASMR video, i kako?
Da li na vas deluje ASMR video, i kako?

Da li ste testirali ASMR video?

Poklonici tvrde da ASMR video savršeno opušta, ali da morate biti dovoljno senzibilni da bi na vas delovao. Protivnici kažu da je to samo još jedan trik za povećanje broja pregleda na YouTube-u.

Bilo kako bilo, fenomen je tu i treba ga testirati. Evo o čemu je reč.

Skraćenica ASMR potiče od početnih slova izraza Autonomous sensory meridian response, u prevodu „autonomni senzorni meridijan refleks“. „Senzorni refleks“, u vidu izvesnih osećaja na koži i emocija prijatnosti, odgovor je na sasvim specifične nadražaje čula, koje dobijate dok gledate određeni video materijal, i slušate prateći audio zapis. Osobe koje praktikuju ovaj vid opuštanja kažu da osećaju prijatne žmarce, kao i energiju koja kreće iz glave, spušta se zadnjom stranom vrata, i razliva na ramena i niz kičmu.

Ako ovo objašnjenje nije dovoljno jasno, navodimo jedan primer.

Fabrika nameštaja Ikea reklamirala je svoje proizvode kraćim ili dužim video klipovima, u kojima razdragani korisnici trče, smeju se, montiraju nameštaj, a zatim ga testiraju… Muzička podloga je, takođe, vedra, a prijatan glas poziva da se svrati u prodavnice, iskoristi popust… Advertajzing menadžeri kompanije pre izvesnog vremena su, vođeni popularnošću ASMR-a, napravili prvu Ikea ASMR reklamu. Ona traje značajno duže, tekst tihim glasom polako izgovara osoba čije lice se ne vidi, a sadržaj se svodi na ruke koje polako „posluju“ po stanu, uz zvukove šuškanje posteljine, zveckanja vešalica za odeću, kuckanja, škriputanja… Proverite – obične reklame imale su, prosečno, 100 hiljada pregleda, a ASMR – više od dva i po miliona.

ASMR video zapisi mogu da sadrže zvukove žvakanja hrane, krckanja, pucketnja jezikom, glasnog disanja, zvukove pripremanje jela u kuhinji, žubora vode… uglavnom bez teksta.

ASMR i nauka

Naučnih dokaza za instant delovanje ASMR-a, zvučne i video hipnoze kako je neki nazivaju, nema, bar ne onih koji bi bili zasnovani na reprezetnativnom uzorku – dovoljno velikom „isečku“ populacije koji se, uz kontrolisanje uslova, prati dovoljno dugo. Od 2010. godine, kad je temin uveden u upotrebu, video materijali su se umnožavali. Pored „poklonika“ koji su tražili način za komercijalizaciju, ASMR je stekao i posvećene pristalice. Među njima ima i lekara, kao i naučnika, koji su izvodili pojedinačne studije. Čini se da efekti postoje, ali samo kod osoba koje zaista veruju u fenomen i spremne su da se u potpunosti prepuste uticaju video snimaka.

Ima, međutim, i potpuno suprotnih reakcija. Izvesni ASMR zvukovi neke ljude toliko iritiraju da osećaju bes, prezir, gađenje – baš kao kad neko glasno srče i „mljacka“ za stolom, na primer.

***

Upoznali smo vas sa još jednim neobičnim načinom testiranja ličnih senzacija i osećanja, sa ciljem da se postignu pozitivne emocije opuštenosti, zadovoljstva, radosti… ili umirenje, uspavljivanje… Možda u njemu pronađete samo zabavu, a možda i zanimljivo rešenje za izvesne stresne situacije u Beogradu.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.