Da li ste za jedan letnji ples u Beogradu?
Da li ste za jedan letnji ples u Beogradu?

Ples na otvorenom

Ples je odličan vid rekreacije, koji mogu upražnjavati svi. Korisnost igre za fizičko i mentalno zdravlje posebno se odnosi na činjenicu da intenzitet i tempo možete dozirati u skladu sa ličnim željama, zdravstvenim stanjem, kondicijom.

Za razliku od kasnojesenjih, zimskih i ranoprolećnih uslova, kada je za ples obično potrebna dvorana, članstvo u klubovima, termini, plaćene ulaznice za koncerte… tokom leta možete plesati gde god poželite. Beograd je odavno metropola u kojoj nećete privlačiti poglede i ako zaigrate na plaži, na šealištu, u parku… Reakcije, ako ih bude, sigurno će biti pozitivne.

Mobilni uređaji koji reprodukuju muziku, i slušalice, postali su sastavni deo svakodnevnog života starijih i mlađih osoba oba pola. Problema neće biti ni da se pronađe odgovarajući audio zapis. Plesati možete sami, u društvu, na koncertima na otvorenom, na privatnim proslavama…

Jednostavno, i u najkraćem, ovo leto je pravo vreme za ples.

Ples za mladost duha i tela

Igranje, dokazano je, poboljšava kognitivne funkcije, posebno pamćenje.

Da li vam se događa da osetite vrtoglavicu kad naglo ustanete? Koliko ste lepih trenutaka i životnih izazova propustili zato što ste se plašili da se popnete na vrh litice, sednete u korpu panoramskog točka, zaronite? Redovan ples, potvrđeno je, poboljšava koordinaciju pokreta, osećaj ravnoteže, percepciju okoline i sopstvenog tela u različitim položajima. Baletski igrači, na primer, imaju čak i izvesne promene u moždanim funkcijama nastale vežbom, koje im omogućavaju da im se ne „zavrti u glavi“ dok izvode piruete.

Još jedna osobina plesa utiče pozitivno na zdravlje mozga – pamćenje i predviđanje obrazaca mišićnih pokreta kod igara sa strogim pravilima i koreografijom. Od plesa u paru, pa sve do grupnih narodnih igara u folklornim ansamblima, neophodno je povezivati u kontinuitetu čulo sluha i odgovarajuće centre u mozgu sa angažovanjem mišića prilikom izvođenja kompleksnih pokreta, uz dodatni zadatak koordinacije sa drugima.

Ples, jednom nedeljno, preporučuje se za održavanje i poboljšanje svih navedenih, kao i još nekih, ovde nepomenutih, moždanih procesa.

Posebni dokazi da ples utiče pozitivno na telesno zdravlje – snagu, izdržljivost, kapacitet pluća, rad srca, na regulisanje telesne težine i održavanje gustine kostiju… nisu potrebni, kao ni dokazi za dobro druženje i zabavu prilikom zajedničkog plesa…

***

…Zato vas pitamo: Kada ste poslednji put zaplesali opušteno, i sa uživanjem? U svakom slučaju, a posebno ako je to bilo davno, pozivamo vas na letnji ples u Beogradu…

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković