Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Vežbajte korisne samoobmane
Pozitivna samoobmana može da pomogne
Pozitivna samoobmana može da pomogne

Vežbajte korisne samoobmane

Da samoobmane mogu da budu korisne, sigurno ste se, u nekim situacijama, i sami uverili. Sa druge strane – dugotrajno i nekontrolisano obmanjivanje sebe veoma je štetno, pa se pitamo gde je granica i kako je ne preći.

U istraživanju pojmova i pojava koje mogu da vam olakšaju izvesne dane u Beogradu, stigli smo, dakle, do samoobmane i proveravamo šta stručnjaci kažu po ovom pitanju.

Ako verujemo u obmane drugih, i samoobmane su moguće

Čovek, najčešće, poveruje u ono što čuje, ne dovodeći informaciju u pitanje. Sklonost ka verovanju toliko je jaka da, čak i kad postoje neoborivi dokazi za suprotno, jednostavnije je odbaciti njih. Ovaj mehanizam nalazi se u osnovi širenja lažnih vesti, o čemu se na javnoj i političkoj sceni tako često govori.

Možemo li, onda, po istom modelu, slagati sebe, i iskoristiti samoprevaru u sopstvenu korist? Nauka potvrđuje da je to izvodljivo.

Snažno uverenje da će cilj biti postignut, da je sasvim blizu ili da se već ostvaruje, na primer, moćan je motivacioni faktor koji deluje na aktuelno raspoloženje, energiju, ponašanje… Osoba koja misli da će problemi biti rešeni puna je optimizma i preduzima konstruktivne radnje, oslobođene nepovoljnih uticaja stresa.

U lečenju teških, ali i onih manje ozbiljnih bolesti, ubeđenost da se organizam oporavlja utiče na zdravstveno stanje na različitim nivoima – od psihičkog, do imunog odgovora.

Otpor samoobmani prirodan

Iako se čini da je napred navedeno jednostavno kontrolisati, međutim, svedoci smo da nije tako. Snazi korisne samoobmane u stvarnosti se obično suprostavlja druga, podjednako jaka sila – sumnja da sve može da pođe „po zlu“, nepoverenje u lične potencijale, konstatacija da „ne treba lagati sebe“…

Izgleda kao da se u nama sukobljavaju naša dva „ja“, sa podjednako neizvesnim ishodom. Kojem poverovati?

Očigledno je – veća je verovatnoća da će nas do uspeha dovesti ako poverujemo prvom. Optužimo ovo sumnjičavo i defetističko „ja“ za izdaju! Proglasimo njega lažnim! Ono nije naš saveznik, ono dovodi do prepreka i proizvod je straha!

Psiholozi tvrde da čovek može da nauči da odbaci nepoželjne misli, čak i kad su krajnje racionalne, i oslobodi energiju potrebnu za pobedu. Vera u sopstvene sposobnosti je među glavnim preduslovima. Mogu vam pomoći i ljubav prema sebi, samoempatija, samoosećanje… pomalo neobični i iz različitih razloga potiskivani u našoj kulturi. Krajnji rezultat trebalo bi da bude formiranje pozitivnih stavova, posebno potrebnih u složenim okolnostima.

Izaberimo, dakle, korisnu samoobmanu – da će sve biti u redu!

***

U prihvatanju izvesnih, korisnih, samoobmana, sigurno je, ne treba zaboraviti na stvarnost. Ona će uvek biti tu da izvrši izvesne korekcije. Redovne samoprovere su poželjne i obavezne, ali one nikako kao rezultat ne treba da donesu prevagu sumnje, razočaranja i odustajanja od bitnih stvari za koje se borite.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.