Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Topla voda, piti ili ne piti
Topla voda, korisna za zdravlje
Topla voda, korisna za zdravlje

Topla voda, piti ili ne piti

Jedan od neočekivanih običaja Kineza je da u restoranu zatraže – toplu vodu. Voda koju praktikuju da ispijaju nije, međutim, mlaka – ona je gotovo vrela.

Kinezi veruju da veoma topla voda može da otkloni eventualne nečistoće iz namirnica i spreči bolesti. Da li je zaista tako?

Naučnici kažu da koristi

Komunikacija sa žiteljima zemalja Dalekog istoka poslednjih decenija sve je češća, bilo da se pripadnici „zapadnih kultura“ sami upućuju na putovanja, ili goste, u najvećem broju iz Kine, dočekuju „kod kuće“. Jedna od posledica kontakata je upoznavanje običaja drugih. Ispijanje vrele vode, tako, nije privuklo pažnju samo običnih građana, nego i naučnika spremnih na istraživanja. U dugogodišnjim kontrolisanim eksperimentima, oni su zaključili sledeće.

Ispijanje tople vode povoljno deluje kod prehlade, posebno kod začepljenja nosa. Udišite vodu iz čaše pre nego što je popijete. Inhalacija pomaže kod zapušenih sinusa i oslobađa od glavobolje, a para dobro rešava i problem upaljene sluzokože grla.

Topla voda olakšava varenje i pražnjenje creva.

Umirujući efekat tople vode na centralni nervni sistem povezan je, posredno, i sa hidratacijom celog organizma. Telo dolazi u ravnotežu, smanjuju se bolovi i napadi anksioznosti. Balans, u dobroj meri, može da olakša stanje osobama obolelim od artritisa.

Interesantno je da topla voda može da pomogne u smanjenju telesne težine, pošto se zagrevanjem tela aktiviraju automatski i mehanizmi rashlađivanja, koji pojačavaju metabolizam. Istovremeno, creva svojim kontrakcijama čiste organizam od toksina i oslobađaju ga od viška tečnosti.

Blago pojačano znojenje do kojeg dolazi posle ispijanja tople vode eliminiše iz tela zagađivače unete iz okruženja.

Topla voda kao napitak ili kao kupka širi vene i arterije i poboljšava cirkulaciju, što dovodi do sniženja krvnog pritiska i zaštite od kardiovaskularnih bolesti.

Topla voda smanjuje simptome ahalazije – bolesti otežanog gutanja hrane.

Čaša tople vode pred spavanje dodatno opušta i čini san boljim.

Topla voda i rizici za zdravlje

Pored potencijalnih opekotina sluzokože, koje nastaju ako je voda pretopla, veoma toplu vodu ne treba piti za vreme vežbanja ili kada su temperature vazduha visoke. Pojačano znojenje može da dovede do dehidratacije, iako se u organizam unosi voda.

Koliko topla treba da bude voda

Topla voda nikako ne bi smela da napravi opekotine i negativno utiče na čulo ukusa. Iako je osetljivost, donekle, individualna, smatra se da je idealna temperatura tople vode između 49 i 60 stepeni Celzijusove skale. Ukoliko primetite da vam toliko zagrejana voda ne odgovara, pustite da se još malo ohladi. Možete joj dodati, ako želite, i nekoliko kapi limuna.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.