Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Hirurška maska – u Japanu i kod nas
Maska smanjuje izloženost virusu gripa (foto: geralt/Pixabay)
Maska smanjuje izloženost virusu gripa (foto: geralt/Pixabay)

Hirurška maska – u Japanu i kod nas

Može li obična hirurška (medicinska) maska da nas zaštiti od virusa, u epidemiji gripa? Stručnjaci kažu da ne može u potpunosti, ali da smanjuje verovatnoću da grip dobijemo.

Najpre da naglasimo da ova tema nema nikakve veze sa epidemijom bolesti izazvane koronavirusom u pojedinim regionima u Kini, i opasnostima po svetsku populaciju. Koronavirus, na sreću, još nije stigao do Srbije, a ako se to dogodi, informacije će davati nadležne ustanove.

Ovde govorimo isključivo o zaštiti od sezonskog gripa (epidemija u Beogradu je proglašena), ukoliko niste vakcinisani, i želite da jeftinom i jednostavnom praksom nošenja maske pomognete sebi i drugima…

Maska nije „evropska“ navika, ali…

Za lepši dan u Beogradu, otvaramo za razmišljanje jednu temu – zbog čega još uvek nemamo naviku da koristimo masku u situacijama kad dolazimo u kontakt sa obolelima od gripa, ili ga sami imamo?

Čini se kao da je pomalo sramota plašiti se tako jednostavne bolesti, kakav je grip.

Ni u susedstvu, pa i nešto dalje – nije drugačije. Pogledamo li snimke iz evropskih i američkih metropola, zaključujemo da tek poneko prođe sa maskom.

Stanovnici našeg podneblja (za razliku od azijskog) izbegavaju maske, a grip nije nimalo bezazlen, posebno za pojedine kategorije ljudi. Pored opasnosti po život, objektivno, postoji i povećan rizik od pogoršanja hroničnih bolesti, ili nastanka novih, sa trajnim posledicama po zdravlje.

Kakve su medicinske maske?

Medicinska, hirurška ili zaštitna maska je obična maska koju, na primer, nose neki stomatolozi dok rade sa pacijentima. Možete je videti i kod medicinskog osoblja u zdravstvenim ustanovama u vreme zabrane posete bolnicama i epidemije gripa.

Medicinska maska je jednokratna, njena cena u apotekama je dvadesetak dinara. Trebalo bi je baciti posle upotrebe, a preporučuje se da je koristite u zatvorenim prostorima i na otvorenom, kad pretpostavljate da je povećani rizik da budete prenosilac zaraze ili zaraženi. Čim je ovlažite sopstvenim disanjem njena struktura se donekle narušava, pa štiti manje efikasno, tako da je najbolje kupiti veće pakovanje i imati par komada kod sebe.

Medicinska maska razlikuje se od maske koja se nosi u situacijama aerozagađenja. Ova druga je skuplja, može se nositi višekratno, nekoliko dana, i ima, laički opisano, filter za prašinu i druge sitne čestice iz vazduha.

Šta o maskama kažu stručnjaci…

Hirurška (medicinska) maska stvara barijeru između sluzokože disajnih organa (nosa i usta) i minijaturnih kapljica koje oko sebe širi oboleli disanjem, kašljanjem, kijanjem. Treba je nositi ograničeno vreme, kad zaista postoji potreba. Nošenje maske non-stop u sezoni gripa, na svim javnim mestima, ako ste potpuno zdravi, zaista se ne savetuje, ali u čekaonicama domova zdravlja, drugim redovima i sličnim situacijama poštedeće vas neprijatnosti i lečenja.

Ako vam je iz bilo kog razloga smanjen imunitet, ili imate neku hroničnu bolest, maska je odlično rešenje i treba je nositi kad god dolazite u kontakt sa potencijalnim prenosiocima virusa.

Nošenje maske ne znači da treba da zanemarite ostale neophodne mere – dobro pranje ruku, kašljanje i kijanje „u nadlakticu“ ako nemate drugi izbor, izbegavanje velikih skupova u zatvorenom, izbegavanje dodirivanja očiju, nosa, usta,  zdrave namirnice za povećanje odbrambenih sposobnosti organizma…

Imajte u vidu da se veće kapljice, glavni izazivači bolesti, prilikom kašljanja i kijanja šire do udaljenosti od šest metara, a da sićušnim aerosol kapljicama oboleli kontaminira vazduh i samim disanjem. Merenja pokazuju da se virus u njima zadržava u prostoriji i tri sata nakon odlaska obolelog.

Nekoliko je razloga zbog kojih hirurška maska ne pruža dovoljnu zaštitu. Ona ne zadržava pomenute najsitnije aerosol čestice i nije čvrsto prislonjena uz lice. Najzad, proizvodnja maski nije strogo kontrolisana, kao ni kvalitet, što se može zaključiti iz cene, uslova skladištenja, mesta gde se prodaju.

… a šta Japanci…

Evo i jedne zanimljivosti.

U Japanu su maske veoma popularne i tradicija njihovog nošenja duža je od jednog veka. Pored zaštitne funkcije, a Japanci pre svega tu žele da zaštite druge od sebe, mladi izjavljuju da ih nose jer „ističu oči“, „deluju futuristički“, „greju kad je hladno“, „prilika su da pokažete posebnim printom lojalnost određenom heroju iz video igara i filma“…

U prodaji su i brendirane maske, koje će, ako virusne infekcije ne savladamo drugim sredstvima, možda „osvojiti“ i nas…

(danubeogradu.rs)

loading...

Jedan komentar

  1. Spram toga koliko se brzo siri virus, mislim da bi trebalo da ih sto vise nosimo i da nas ne zanima sta ce ko reci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.