Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Korona virus – 14. mart 2020: Više od četrdeset zaraženih u Srbiji
Korona virus - COVID-19 Srbiji i svetu (foto: Pixabay)
Korona virus - COVID-19 Srbiji i svetu (foto: Pixabay)

Korona virus – 14. mart 2020: Više od četrdeset zaraženih u Srbiji

U Republici Srbiji je do 20.00, u subotu, 14. marta 2020. godine, registrovano ukupno 46 pozitivnih na novi korona virus, COVID-19.

» U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 268 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Do 20.00, 14. marta, testirani su uzorci još 12 osoba od kojih je pet bilo pozitivno a sedam negativno na novi korona virus.

Građani koji imaju simptome koje izaziva korona virus ne treba da idu u domove zdravlja ili bolnice već bi trebalo da se obrate dežurnom epidemiologu: +381 64 8945 235, +381 11 2684 566.

» Uvedene su dodatne telefonske informativne linije o koronavirusu, a lista brojeva može da se pogleda na OVOM LINKU.

» Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da „u nedeljama koje slede Srbiju očekuje najteži ispit možda i u čitavoj generaciji“. „U borbi protiv korona virusa građani treba da se pripreme za najgore. Mnogi će izgubiti najmilije. Još nije izvesno da li će biti uvedeno vanredno stanje u zemlji, a izvesno je da će država zabraniti izvoz osnovnih životnih namirnica i dezinfekcionih sredstava u narednih mesec dana“, kaže Vučić.

» Vlada Srbije donela je odluku o privremenoj zabrani i ograničenju ulaska i kretanja u Srbiji stranim državljanima koji dolaze iz Francuske, Nemačke, Slovenije, Austrije, Španije, Grčke i Švajcarske, zbog zaštite od unošenja zaraznih bolesti.

» Kako bi se obezbedilo blagovremeno i usklađeno postupanje i preduzimanje aktivnosti nadležnih organa, organizacija i službi, kao i drugih subjekata koje se odnose na suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, obrazovan je Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19. U Kriznom štabu su: Ana Brnabić, Zlatibor Lončar, Sanja Radojević i Zoran Gojković, kao i direktori relevantnih instituta i klinika i predstavnici drugih relevantnih tela.

» Na Kosovu je zaraženo pet osoba.

» Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom aktuelne situacije u vezi sa koronavirusom, da građani Srbije ne moraju da brinu o osnovnim životnim namirnicama, navodeći da rezervi ima dovoljno za godinu dana.

» Odlukom Vlade Srbije, svi koji proizvode dezinfekciona sredstva i toaletni papir od danas neće moći da izvoze te proizvode.

» Kako prenosi N1, epidemiolog Predrag Kon izjavio je da će podneti ostavku u Kriznom štabu za suzbijanje COVID-19 Vlade Srbije u slučaju da se mere protiv širenje korona virusa ne poštuju, odnosno ako se škole u Srbiji zatvore, na primer, na dve nedelje jer bi to značilo da će se đaci vratiti u škole na vrhuncu epidemije. On je rekao da je njegov stav da obrazovne institucije treba zatvoriti do kraja školske godine, posle čega bi trebalo organizovati letnju nastavu.

» Preporuke Fonda PIO pogledajte OVDE.

» Na OVOM LINKU možete pročitati šta je sve otkazano ili odloženo od događaja u Beogradu.

» OVDE pročitajte kako da zaštitite sebe i druge.

Objavili smo i…

»»» Šta raditi sa decom u (n)ovoj situaciji

»»» Kućni ljubimci i korona virus, preporuke

» Sve utakmice Super lige i Prve lige Srbije do daljnjeg igrati bez prisustva publike, saopšteno je iz Fudbalskog saveza Srbije. Odluka o zabrani prisustva publike odnosi se i na utakmice Omladinske i Kadetske lige Srbije, a regionalni savezi će doneti detaljnija uputstva o sprovođenju ove odluke za sve lige koje su u njihovoj nadležnosti.

Korona virus, region

» Broj zaraženih u Hrvatskoj – 37, u BiH – 18, u Sloveniji – 141, u Albaniji – 33, u Severnoj Makedoniji – 14, u Crnoj Gori i dalje nema zaraženih.

Korona virus, svet

» Najviše zaraženih je u Kini (80.973), Italiji (17.660), Iranu (11.364), Južnoj Koreji (8.086) i Španiji (5.232). U celom svetu je potvrđeno 145.374 zaraženih.

» Najviše umrlih je u Kini (Hubej, 3.075), Italiji (1.266), Iranu (514), Španiji (133) i Francuskoj (79). U celom svetu umrlo je više od 5.400 ljudi.

» Najviše oporavljenih je u Kini (Hubej, 52.943), Iranu (2.959), Italiji (1.439), Kini (Guangdong, 1.299) i Kini (Henan, 1.249). U celom svetu oporavilo se oko 71.700 ljudi.

» Američki predsednik Donald Tramp proglasio je vanredno stanje u SAD zbog širenja korona virusa.

» Ako Međunarodni olimpijski komitet ne promeni odluku u međuvremenu, Letnje olimpijske igre počeće 24. jula 2020, bez obzira đto je pandemija korona virusa COVID-19 dovela do odlaganja i otkazivanja skoro svih sportskih događaja širom sveta.

Na ovoj stranici, objavljivaćemo nove vesti koje budu pristizale u toku dana.

(danubeogradu.rs)

loading...

Jedan komentar

  1. Meni je samo drago da situacija polako prolazi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.