Naslovna » BG svaštara » Medicina » Kako negovati kožu lica u skladu sa godinama
Kako negovati kožu lica u skladu sa godinama (foto: Makalos Skincare / Unsplash)
Kako negovati kožu lica u skladu sa godinama (foto: Makalos Skincare / Unsplash)

Kako negovati kožu lica u skladu sa godinama

U zavisnosti od godina i nega kože lica se razlikuje. Doktorka Svetlana Đurišić iz Ordinacije Dermatim iz Beograda navodi kako bi zbog zagađenja svakodnevna nega kože trebalo da počne već u periodu puberteta i to svakodnevnim čišćenjem lica.

U periodu od dvadesete do tridesete godine sasvim je dovoljno da kreme sadrže ureu, koja lepo hidrira kožu i pantenol koji je neguje. To su kreme laganih tekstura koje će samo omogućiti očišćenoj koži, kojoj je blago promenjen prirodni PH, da se ne osuši.

U periodu nakon tridesete godine ta nega podrazumeva obavezno korišćenje svakodnevne zaštite od sunca. Ona je naravno poželjna i u ranijem periodu, čak se savetuje i kod najmlađih, odnosno već od treće godine.

Posle tridesete godine ovo je veoma važno zato što je prirodna produkcija kolagena i koenzima Q10 smanjena.

Tako se naš prirodni antioksidans gubi i u tom periodu je vrlo važno sprovoditi zaštitu od sunca, koje je jedan od vodećih agresivnih faktora za našu kožu, u smislu oksidativnog stresa i oslobađanja slobodnih radikala. To je period kada bi trebalo početi i sa korišćenjem supstanci koje nadoknađuju to oslobađanje slobodnih radikala, odnosno neutrališu ih. U te supstance spadaju koenzim Q10, retinol, vitamin C, odnosno sve supstance koje imaju antioksidativno dejstvo.

Mogu se koristiti i kreme sa kolagenom. Međutim, diskutabilno je koliko on zaista ima uticaja na podmlađivanje kože.

Hijaluron u kremama je izuzetno dobra supstanca jer vezuje ogromnu količinu vode, čime štitimo našu barijeru kože od dehidratacije, a štitimo i njen masni sloj i sprečavamo da se ne izbora dodatno.

Posle 35-te godine je već potrebno početi i sa nekim dodatnim procedurama od strane dermatologa ili eventualno kozmetičara. Te procedure mogu da podrazumevaju mezoterapije, PRP, hemijske pilinge i eventualno laserske tretmane i hijaluronske filere.

Više o tome kako negovati kožu lica pročitajte na stranici Ordinacije Dermatim.

Jedan komentar

  1. drage moje dame kada se dodje u neke godine onda moramo nesto da radimo drugacije sa licem. Ja sam svoje osvezenje lica nasla… Ako ste na pragu 60-tih onda pravac na podmladjivanje vrata, lica, sta god vam se ucini a treba da podmladite.