Naslovna » BG svaštara » Medicina » Dobro zdravlje u 2022. godini
Dobro zdravlje u 2022. godini (foto: Pixabay)
Dobro zdravlje u 2022. godini (foto: Pixabay)

Dobro zdravlje u 2022. godini

Na spisku želja za 2022. godinu prvo mesto zauzima dobro zdravlje… Tokom odlazeće godine suočili smo se sa talasima bolesti COVID-19.

Veliki broj osoba bio je inficiran virusom, a bilo je u puno obolelih i hospitalizovanih osoba. Potvrdilo se da nova bolest ne napada samo disajne puteve, već ima sistemski karakter i može da ostavi značajne posledice na celokupno zdravlje.

Statistika neumoljivo pokazuje da je broj umrlih od virusa korona, od januara do kraja novembra 2021. godine, čak za 26,5% veći od preminulih od iste bolesti tokom 2020. godine.

Teže forme ove bolesti praćene komplikacijama češće su se javljale kod osoba sa pridruženim bolestima, kao što su dijabetes, kardiovaskularne i hronične respiratorne bolesti, malignitet, kao i gojaznost.

Posledice na mentalno zdravlje

Neizvesnost, strah, gubitak bliskih osoba, rad na daljinu, izolacija i nedostatak društvenih kontakata ostavili su posledice i na mentalno zdravlje.

Procenjuje se da će u narednom periodu epidemiju virusa zameniti epidemija depresije.

Neraspoloženje tokom većeg dela dana, gubitak interesovanja za dotadašnje aktivnosti, osećaj beznađa, gubitak apetita i problemi sa spavanjem redovni su pratioci depresivnih stanja. U nekim slučajevima neraspoloženje se ispoljava telesnim simptomima poput ubrzanog i nepravilnog rada srca, trnjenjem ruku ili lica ili problemima sa varenjem.

Povremeni izlivi besa i agresivnog ponašanja takođe mogu biti znak depresije.

Pred pojedincem se postavlja pitanje kako se pripremiti za naredni period, kako sačuvati fizičko i mentalno zdravlje i kako pomoći najbližim članovima porodice.

Izmena životnih navika

Iako na prvi pogled ne deluje lako, promenom nezdravih navika i uvođenjem zdravih životnih stilova možemo sebi mnogo pomoći.

Krenite od jutarnjih rituala. Umesto šoljice kafe, dan započnite uz čašu tople vode sa limunom koja će podstaći telo da se oslobodi toksina, olakša pražnjenje creva, hidrira organizam i omogući dobro raspoloženje. Ukoliko u ovaj jutarnji eliksir dodate pola kašičice kurkume i malo bibera, na prirodan način sprečićete stvaranje tromba, smanjiti bol u zglobovima i olakšati varenje.

Doručak nikada ne preskačite i trudite se da izbegnete pekarske proizvode i sendviče od belog hleba, suhomesnatih proizvoda i majoneza. Umesto toga natopite zdrave žitarice ili čija semenke u biljnom mleku i uz dodatak putera od orašastih plodova i šake borovnica napravite sebi zdravu kašu.

Za doručak se preporučuju i jaja u kombinaciji sa tikvicama, paradajzom ili paprikom.

Bez obzira da li radite od kuće ili u kancelariji, tokom rada pravite pauze, protegnite se, ustanite sa stolice, ukoliko radite za računarom povremeno usmeravajte pogled u daljinu kako biste sprečili preopterećenje vida i zamor oka.

Smanjite prisustvo na društvenim mrežama, svakodnevno praćenje vesti i razgovore koji vas opterećuju.

Usmerite se na održavanje kontakata sa bliskim prijateljima i pravljenje planova za aktivnosti koje ste zbog postojeće situacije stopirali.

Tokom dana popijte 1,5 do dve litre prečišćene vode.

Poslednji obrok završite pre 20.00.

Izbegavajte alkohol kao lek za neraspoloženje, a čašu vina rezervišite za specijalne prilike.

Uzimanje lekova na svoju ruku ili po preporuci prijatelja može vas uvesti u još veće neprilike.

Potrudite se, da bez obzira na neizvesnost i loše vesti kojima ste okruženi, ostanete pribrani i realni, ne zaboravite da se igrate sa svojom decom, unesete humor i smeh u svoj dom, jer dokazano je da smeh jača imunitet i sprečava neraspoloženje.

Hodajte i što više vremena provedite u prirodi.

I ne zaboravite da je dobar san jedan od najboljih prirodnih lekova.

Za sva pitanja i konsultacije u vezi zdravlja obratite se lekarima.

(Autorka: dr Biljana Lučić, Ordinacija Zepter Medical)