Naslovna » BG svaštara » Medicina » Kreme za sunčanje koje preporučuje dermatolog iz Beograda
Kreme za sunčanje koje preporučuje dermatolog iz Beograda (foto: Tyler Nix / Unsplash)
Kreme za sunčanje koje preporučuje dermatolog iz Beograda (foto: Tyler Nix / Unsplash)

Kreme za sunčanje koje preporučuje dermatolog iz Beograda

Dobro je poznato koliko je važno štititi kožu od štetnog UV zračenja. Pravilnim i svakodnevnim korišćenjem preparata za zaštitu od sunca, sprečavamo pojavu karcinoma na koži, usporavamo starenje, preveniramo pojavu tamnih fleka i bora na licu.

Kreme za sunčanje koje preporučuju dermatolozi iz Ordinacija Dermatim iz Beograda

Zaštita od sunca protiv fleka i hiperpigmentacija

Koža sklona flekama zahteva strogu svakodnevnu zaštitu od sunca, preparatima koji obuhvataju širok spektar UV zračenja ali i zaštitu od vidljive svetlosti, zagađenja i oksidacije. Ovi preparati imaju dodate aktivne sastojake kao što su procerad, niacinamid i mineralne pigmenate. Poželjno je da preparati namenjeni koži sklonoj flekama budu tonirani, jer na taj način obezbeđuju zaštitu od vidljive svetlosti koja takođe može provocirati nastanak fleka (Bioderma Photoderm M spf 50+, Anthelios pigment correct spf 50+).

Zaštita od sunca za sport i vodu

Ovi proizvodi pružaju veoma visoku zaštitu zbog dodataka specijalnih filtera, imaju visoku otpornost na vodu, pesak i znojenje. Sprečavaju dubinsko oštećenje epiderma jer štite od UVA, UVB i ultradugih UVA zraka. Namenjeni su svim tipovima kože (Anthelios UV mune 400 fluis spf 50+).

Zaštita od sunca za masnu kožu

Masna koža sklona aknama zahteva zaštitu od sunca posebnim formulacijama koje neće zapušavati pore, sa oznakama oil-free, koje ujedno daju matirajući efekat tokom 12 sati. Ovi preparati osim zaštite od UV zračenja sadrže aktivne supstance poput salicilne kiseline, niacinamida i cinka (Eucerin oil control spf 50+, Anthelios oil correct spf 50+).

Zaštita od sunca anti-age

Proizvodi koji su namenjeni svim tipovima kože, a sprečavaju fotostarenje i pomažu u smanjenju bora. Ovi preparati fluidnih tekstura su obogaćeni hijaluronskom kiselinom dugog i kratkog lanca, ceramidima, sadrže antioksidanse koji neutrališu slobodne radikale, gliciretinsku kiselinu koja stimuliše mehanizam obnavljanja DNK. Koriste se za lice i dekolte, imaju dugotrajan matirajući efekat a pogodni su kao podloga za šminku (Eucerin Photoaging control spf 50+, Avene anti age spf 50+).

Zaštita osetljive kože

Osetljiva koža, sklona crvenilu i rozacei zahteva veoma visoku UV zaštitu i dodatnu hidrataciju. Proizvodi namenjeni netolerantnoj i reaktivnoj koži sprečavaju oštećenja izazvana zagađenjima i infracrvenim zracima, sadrže neurosenzine koji deluju umirujuće na svrab i crvenilo, sa dodatkom sastojaka koji hidriraju kožu (Anthelios sun intolerace spf 50+, Bioderma Photoderm AR 50+).

Zaštita kože hronično oštećene od sunca

Ovakve kože sa hroničnim oštećenjima sklone su nastanku kožnih karcinoma i aktiničnih keratoza. Zahtevaju veoma visoku zaštitu od UV zraka sa dodacima DNA enzima (reparozoma) i drugih antioksidanasa koji stimulišu mehanizme obnavljanja DNK. Dugotratrajna zaštita 8-12h postiže se nakon samo jednog nanošenja kreme (Avene Sunsimed spf 50+).

Zaštita u obliku stika

Specijalne zaštitne formulacije u obliku stikova omogućavaju potpunu fizičku blokadu UV zraka, što se postiže premazivanjem nekoliko puta na istom mestu, efekat je nalik prekrivanja flasterom. Veoma je otporan na vodu i znoj. Koriste se za područja kože koja apsolutno ne smeju biti izložena suncu, npr. ožiljci, rane (Avene stick spf 50+).

Zaštita od sunca i toniranje kože

Osim visoke UVA I UVB zaštite postiže se efekat ujednačavanja tena, prekrivanja nepravilnosti i matiranje (Anthelios pigmentation spf 50+, Photoderm Nude touch spf 50+). Laganije formule namenjene za osetljivu kožu mogu biti u obliku BB krema, pružaju efekat hidriranja kože, lagano toniranje i zaštitu od sunca spf 30+ (Sensibio AR BB spf 30+).

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.