Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Strelicija – rajska ptica, idealna sobna biljka
Strelicija - idealna sobna biljka (foto: Pixabay)
Strelicija - idealna sobna biljka (foto: Pixabay)

Strelicija – rajska ptica, idealna sobna biljka

Jedna od omiljenih i najcenjenijih sobnih biljaka je Strelitzia reginae – strelicija, tj. rajska ptica. Ova biljka poznata je i kao kraljevska strelicija.

Iako postoji više vrsta ove biljke, kraljevska strelicija je najpogodnija za gajenje kao sobna biljka jer ne zahteva previše nege.

Strelicija je, do skoro, uglavnom bila zastupljena u enterijerima hotela i velikih holova modernih poslovnih prostora, a sada je postala dostupna za gajenje i u kućnim uslovima. Omiljena je u modernim prostorima koji odišu luksuzom. Cenjena je zbog krupnih listova koji mogu biti dugački i do 50 cm, ali ono što je izdvaja u odnosu na ostale lisnodekorativne vrste je narandžasto-plavi cvet koji nije nalik ni jednom drugom cvetu.

Rajska ptica spada među najcenjenije rezano cveće koje se koristi za izradu buketa i cvetnih aranžmana.

Strelicija dostiže impozantne dimenzije. Može porasti u visinu i do dva metra, a širina biljke zavisi od bujnosti i može biti oko jednog metra.

U rasadniku JKP „Zelenilo-Beograd“ strelicije se proizvode već dugi niz godina za rezani cvet radi izrade buketa, ali i kao saksijske sobne biljke. U ponudi su odrasli primerci strelicija u saksiji, koji će odmah dati svoj pun efekat u svakom enterijeru.

Strelicija cveta u martu i maju

Strelicija - idealna sobna biljka (foto: Pixabay)
Foto: Pixabay

Strelitzia reginae je dobila ime po kraljici Šarloti od Maklemburg-Strelica, supruzi engleskog kralja Džordža Trećeg.

Ova izuzetno lepa, egzotična vrsta, u prirodi raste uz obale suptropske oblasti Južne Afrike. U Evropu je donešena još davne, 1773. godine.

Strelicija zahteva dobro drenirano ali hranljivo zemljište. Da bi se dobro razvijala potrebno joj je mnogo sunca. Ipak, za vreme velikih žega, biljku treba zaseniti. Nije joj potrebno često zalivanje, ali bi trebalo vršiti redovno orošavanje listova.

U toku leta, može se izneti na balkon ili u dvorište. Ne podnosi niske temperature, pa bi je pre mrazeva trebalo uneti u svetle prostorije, gde je temperatura oko 15 stepeni.

U oblastima sa blagom klimom, ukoliko se gaji napolju, cveta u martu i maju. Na mestima gde se gaji u zatvorenom prostor cveta u raznim godišnjim dobima, najčešće cveta zimi. (JKP „Zelenilo-Beograd“)