Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Glavni gradovi koje bi trebalo posetiti u 2012. godini

Glavni gradovi koje bi trebalo posetiti u 2012. godini

Ukoliko ste uštedeli novac i imate planove da putujete u 2012. godini, onda je lista koju je sastavio tim portala Lonely Planet idealna za vas.

Neki gradovi su uzbudljivi i drugačiji, a neki su pogodni za odmor i relaksaciju. Neki od gradova na listi poznati su po znamenitostima i umetničkim festivalima, a neki od njih nisu poznati turistima pa je možda pravo vreme da ih otkrijete.

London
Olimpijske igre 2012. održavaju se od 27. jula do 12. avgusta (Paraolimpijske igre od 29. avgusta do 9. septembra). London biće centar sveta. Samo će sretnici prisustvovati otvaranju Igara i uživo doživeti spektakl. Ako uslovi dozvoljavaju, idite u London pre Olimpijade da vidite kako se vrše poslednje pripreme. Možete da naletite na one „grozne“ maskote, Venloka i Mendevila, pa da se fotkate sa njima i propisno ih izvređate – jer je to izgleda običaj na Ostrvu.

Maskat
Glavni grad Omana je nepravedno zapostavljen na turističkim mapama. Oman se trudi da pojača turističku ponudu i ogromni napori su učinjeni da se Maskat pretvori u turistički grad. U jednom od najstarijih gradova na Bliskom istoku redovno se održavaju mnogi festivali i kulturni događaji. Izlazak sunca i mnogi neverovatni prizori Starog grada, mame uzdahe u ovom predivnom gradu.

Kadiz
Nije glavni grad, ali je Iberoamerička prestonica kulture tokom 2012! Kadiz je prvi evropski grad koji je poneo tu titulu. Iako pripada tradicionalnoj slici stare Španije, mnogo je više od toga. Grad koji su osnovali Feničani pre više od 3.100 godina, nije poznat turistima tako dobro kao npr. Sevilja, ali vredi posetiti stotine spomenika, rimski teatar, katedrale, tvrđave, arheološka nalazišta, plaže…

Stokholm
Stokholm je ovih dana u središtu pažnje zbog holivudskog filma „Muškarci koji mrze žene„, međutim, švedski glavni grad ima mnogo više da ponudi od triler priče. Kosmopolitski duh se oseća na svakom koraku, a organizovan je tako da se turisti mogu snaći i u najzabačenijim ulicama ove metropole. Morate računati na malo veći budžet ako putujete na sever, međutim, nećete zažaliti.

Gimarais i Maribor
Još dva grada koja nisu glavni gradovi ali su na listi kao Evropske prestonice kulture tokom 2012…

Grad-kolevka“ (tu je rođen ‘osnivač’ Portugala Alfons I Portugalski), pored najavljenih kulturnih događaja, poznat je po odličnim restoranima, tri velika muzeja (Museu Alberto Sampaio, Museu de Arte Moderna Primitiva i Museu da Socidedade Martins Sarmento), kao i drugim znamenitostima kojima se ponosi cela zemlja. Eto, na primer – centar grada je Svetska baština Uneska…

Pored oko 2.000 kulturnih događaja u Mariboru, biće veoma zanimljivo u još pet gradova: Ptuju, Murskoj Soboti, Novom mestu, Slovenj Gradecu i Velenju – kao bratskim gradovima. A i važno je znati da je Maribor podržao projekat „Beograd 2020„…

Santjago de Čile
Prošle godine smo, nažalost, Čile zapamtili po tužnim vestima, najpre po razornom zemljotresu, a zatim i po 33 rudara koji su bili zarobljeni u rudniku, dok je svet pratio njihovo spašavanje. Međutim, nesreće ne umanjuju lepotu bilo koje zemlje, pa ni ove. Čile je predivna zemlja, a Santjago je grad koji vas neće ostaviti ravnodušnim. Kultura i sport su glavno odličje grada i postoji nekoliko muzeja koji su odali počast sportu, dok kulturnih ima bezbroj. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.