Naslovna » Blog » Fantastični Beograd » Galaktički parlament: O sudbini i drugim pitanjima
Galaktički parlament: Samo sloga svemir spasava
Galaktički parlament: Samo sloga svemir spasava

Galaktički parlament: O sudbini i drugim pitanjima

Kako govoriti u Ujedinjenim nacijama? Kako ubediti ljude koji odlučuju o sudbini cele planete kolika nam opasnost preti? Šta je potrebno da bi shvatili da je civilizacija kibernetičkih religioznih fanatika pred vratima i sprema se da nas sve uništi? Ovaj…

Koliko jedna televizijska serija može da postane značajna, i koliko je naučna fantastika važna na svetskom nivou, najbolje govori da je svojevremeno „Galaktika: Svemirska krstarica“ dospela i u najviše telo svetske uprave – Ujedinjene nacije.

Uz najveće zvezde i producente ove SF serije, ona je bila tema na panelu u Savetu za ekonomske i društvene odnose, sa predstavnicima UN. Moderator je bila Vupi Goldberg, a tokom dvočasovne diskusije dotaknuta su brojna pitanja – od rasne jednakosti, jednakosti polova i terorizma, između ostalog.

Prašina koja se digla oko panela je naravno bila i odlična reklama za dvočasovno finale sezone za seriju. Ipak, ceo događaj podcrtava jedan mnogo jači utisak.

Otkud to da nam fiktivni predsednici, pa još izgubljeni u svemiru ulivaju više poverenja od pravih? Da li je zaista potrebno da nam televizijski generali govore ono što već znamo: da smo kao rasa, složni samo pred spoljnom opasnošću?

U sledećem blogu: Srpski parlament priprema zakon i akcioni plan u slučaju da leteći tanjiri slete u Lajkovac. 

SVE FANTASTIČNE BEOGRADSKE PRIČE!

»»»» Pavle Zelić je rođen 1979. godine u Beogradu. Objavio je zbirku SF i horor priča „Poslednja velika avantura“ (Matica srpska, Novi Sad, 2009), scenarista je alternativnoistorijskog strip serijala „Družina Dardaneli” sa crtačem Draganom Paunovićem (prvi album, „Poljubac leptirice” je izdao System comics, 2011), a nedavno je objavio i istorijski triler roman „Peščana hronika” (Laguna, 2013.) o omladinskim radnim akcijama izgradnje Novog Beograda i misteriji koja se tada otkriva i pola veka opseda njegove stanovnike. Ima još koju desetinu priča rasutih po antologijama, časopisima, i novinama u Srbiji i Balkanu, a pisao je (i i dalje ne odustaje) kritike, kolumne i eseje o stripovima, knjigama, filmovima i uopšte, popularnoj kulturi i (naučnoj) fantastici za brojne štampane i online publikacije. Rekao bi nešto duhovito i pametno za kraj, ali mu kao za inat baš sad ništa ne pada na pamet… ;-)