Naslovna » Blog » Fantastični Beograd » Život u minijaturi
Život u minijaturi
Život u minijaturi

Život u minijaturi

Male stvari koje možda i ne znače život, ali ga čine zanimljivijim.

Mali šahtovi sa malim slatkim porukicama na Terazijama i u Prizrenskoj.

Male kuce i poneka maca koji se dele na Knezu. Zečići i pačići se prodaju.

Džidžabidže na malim tezgama kod Biblioteke grada.

Mali setovi šoljica i tacni za čaj u uspavanoj radnjici na pola Save Kovačevića, idealni za male čajanke za male i velike devojčice i njihove lutke.

Opančići, čokanjčići i unučići.

Staklene životinjice, ali nikako Swarowski, na policama po bezbrojnim beogradskim stanovima.

Mali semafori ispod velikih da ne dižete glavu.

Mali olovni vojnici iz velikih ratova. Za ozbiljnije kolekcionare srpske vojvode od Nemanjića do Mišića i Stepanovića, za neozbiljnije Warcraft, Warhammer i ostali na W. A recimo nigde male železnice.

Male knjige koje stanu između dva prsta: „Epruveto, srećan ti 8. mart“, „Rečnik korisnih engleskih fraza“ i naravno, „Mali princ“.

Šnalice, gumice, štipaljkice i teglice sa slatkim svakog zamislivog i nezamislivog voća.

Male crkve, zgodne za pripremu propitivanja šta-ko-gde-kad iz likovnog u III a možda i još kojoj gimnaziji.

Male pauze za kafu u firmama, mali odmori u školi.

U štampi: male misli „velikih“ i ozbiljnih ljudi.

U buticima: gaćice, tangice i sve manji bikiniji.

Mali bilijari, pikadoi, ruleti i karte za igranje: da se mališani nauče na vreme.

Sajt sa bezbrojnim malim tekstovima koji držite u rukama na malom uređaju i malo-pomalo vam postaje nezamenljiv i neophodan.

I gde su ti Liliputanci koji su sve to zamesili? 

SVE FANTASTIČNE BEOGRADSKE PRIČE!

»»»» Pavle Zelić je rođen 1979. godine u Beogradu. Objavio je zbirku SF i horor priča „Poslednja velika avantura“ (Matica srpska, Novi Sad, 2009), scenarista je alternativnoistorijskog strip serijala „Družina Dardaneli” sa crtačem Draganom Paunovićem (prvi album, „Poljubac leptirice” je izdao System comics, 2011), a nedavno je objavio i istorijski triler roman „Peščana hronika” (Laguna, 2013.) o omladinskim radnim akcijama izgradnje Novog Beograda i misteriji koja se tada otkriva i pola veka opseda njegove stanovnike. Ima još koju desetinu priča rasutih po antologijama, časopisima, i novinama u Srbiji i Balkanu, a pisao je (i i dalje ne odustaje) kritike, kolumne i eseje o stripovima, knjigama, filmovima i uopšte, popularnoj kulturi i (naučnoj) fantastici za brojne štampane i online publikacije. Rekao bi nešto duhovito i pametno za kraj, ali mu kao za inat baš sad ništa ne pada na pamet… ;-)

Uređuje: Pavle Zelić

Pavle Zelić je rođen 1979. godine u Beogradu. Objavio je zbirku SF i horor priča "Poslednja velika avantura" (Matica srpska, Novi Sad, 2009), scenarista je alternativnoistorijskog strip serijala "Družina Dardaneli” sa crtačem Draganom Paunovićem (prvi album, "Poljubac leptirice” je izdao System comics, 2011), a nedavno je objavio i istorijski triler roman "Peščana hronika” (Laguna, 2013.) o omladinskim radnim akcijama izgradnje Novog Beograda i misteriji koja se tada otkriva i pola veka opseda njegove stanovnike. Ima još koju desetinu priča rasutih po antologijama, časopisima, i novinama u Srbiji i Balkanu, a pisao je (i i dalje ne odustaje) kritike, kolumne i eseje o stripovima, knjigama, filmovima i uopšte, popularnoj kulturi i (naučnoj) fantastici za brojne štampane i online publikacije. Rekao bi nešto duhovito i pametno za kraj, ali mu kao za inat baš sad ništa ne pada na pamet... ;-) Blog "Fantastični Beograd" predstavljaju (dopunjene i ušminkane) Pavlove priče koje je pisao pre nekoliko godina za "Singidunum Weekly" kao i potpuno novi SF doživljaji u Beogradu...