Naslovna » Blog » Fantastični Beograd » Družina Dardaneli: Zločin na Svetskoj izložbi

Družina Dardaneli: Zločin na Svetskoj izložbi

Zadovoljstvo nam je da predstavimo strip album „Družina Dardaneli: Zločin na Svetskoj izložbi“ (System comics, 2016).

Strip je napisao scenarista i crtač Pavle Zelić (poznat i po romanu „Peščana hronika“, Laguna 2013.) i crtač Dragan Paunović (takođe i ilustrator strip adaptacije romana „Konstantinovo raskršće“). Ovaj tekst napisao je (nekadašnji) bloger Dana u Beogradu – Pavle Zelić…

Družina Dardaneli - Poljubac leptirice
Družina Dardaneli – Poljubac leptirice

U pitanju je drugi deo jednog od najuspešnijih domaćih strip serijala, koji je već sa prvim nastavkom – „Družina Dardaneli – poljubac leptirice“,

objavljenog 2011. godine, postigao ogroman uspeh kod kritike i publike u Srbiji i regionu, pa je čak biran i među najbolje svetske stripove za tu godinu na sajtu najuglednijeg teoretičara stripa, britanca Pola Graveta.

Posle velike izložbe i promocije u Kulturnom centru Srbije u Parizu koja je trajala od 17. decembra 2015. godine do 27. januara 2016, novi album „Družine Dardaneli“ je imao svoju domaću premijeru u Studentskom kulturnim centru u Beogradu 7. aprila.

Na velikoj promociji koja je oborila rekord posećenosti i prodaje, koji je sve vreme držala prethodna premijera prvog albuma serijala, okupilo se više od 250 ljudi, i na licu mesta je prodato 150 albuma kako novog nastavka, tako i dugoočekivanog drugog izdanja odavno rasprodatog prvog albuma, oba kako u mekom povezu ali i tvrdokoričenom obliku.

Družina Dardaneli – srpski (super)heroji

„Družina Dardaneli“ je priča o timu svojevrsnih (super)heroja, protagonista srpske i evropske književnosti, koji se suprostavljaju zlu oličenom u istim takvim, iz klasika pozajmljenim likovima sa druge strane, i interesima moćnika čija su ovi produžena ruka.Družina Dardaneli

U ovom serijalu, ponovo smo se upoznavali sa velikim junacima kroz njihove stripske verzije koje se nadovezuju ali i nadograđuju ove protagoniste klasične literature.

Oni su Hajduk Stanko – Janka Veselinovića, Koštana – Bore Stankovića, Tolstojev Aleksej Kirilovič Vronski, Sava Savanović – Milovana Glišića, Andrićev Karađoz, Ćosićev Vukašin Katić, i najzad, jazavac (pred sudom) Petra Kočića.

Oponenti ovoj čudnovatoj skupini su u prvom albumu bili Kafkin Jozef K, (dobri vojnik) Švejk Jaroslava Hašeka, Old Šeterhend i Halef Omar iz romana Karla Maja, i negde između obe strane, Dimina Dama s kamelijama, kao i kamara drugih epizodista u omažima literaturi koju smo voleli da čitamo (ili pak morali u školi).

Novi suparnici i pomagači

Milje ovih pripovesti je svet tehnoloških čuda, arhitektonskih ludorija, i opšte iščašenosti u odnosu na poznatu prošlost, nadovezujući se na imaginaciju ali i stvarne koncepte naučnika i vizionara, u kojem je (skoro) sve moguće.Družina Dardaneli

I gde bolje da se vrhunac takvog drugačijeg i boljeg društva prikaže, nego na čuvenoj Svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine, kada se univerzum mašte preklapao sa našim na predivne i neočekivane načine, kao i na Orijent Ekspresu koji u ovoj verziji – leti!

Novi suparnici, ali i pomagači, oličeni pre svega u Raskoljnikovu Dostojevskog, metamorfu Gregoru Samsi iz Kafkinog „Preobražaja“, monstruoznom Fantomu iz Opere Gastona Lerua, i našem svetskom putniku – Nušićevom Jovanči Miciću su tu da stvari učine zanimljivijim.

Svaki čitalac može da se igra pronalaženja referenci na dela globalne kulture na stranicama ove nezavisne priče, koja će ipak podsetiti na stare junake i negativce u nebrojenim preokretima i otkrićima u zapletu.

Strip serijal „Družina Dardaneli“ je već sa početnom epizodom postao fenomen, pa je tako ona adaptirana u radio dramu, analizirana u desetinama kritika, pa čak i naučnom radu, imala tuce samostalnih i grupnih izložbi i bila promovisana nebrojeno puta uzduž i popreko Srbije ali i u celom regionu i godinama posle objavljivanja.

Bilo da ga otkrivate po prvi put ili nanovo, u pitanju je fikcionalni univerzum koji iskazuje poštovanje svojim uzorima, ali i daje mnogo, mnogo više. (danubeogradu.rs)

Družina Dardaneli

Uređuje: Pavle Zelić

Pavle Zelić je rođen 1979. godine u Beogradu. Objavio je zbirku SF i horor priča "Poslednja velika avantura" (Matica srpska, Novi Sad, 2009), scenarista je alternativnoistorijskog strip serijala "Družina Dardaneli” sa crtačem Draganom Paunovićem (prvi album, "Poljubac leptirice” je izdao System comics, 2011), a nedavno je objavio i istorijski triler roman "Peščana hronika” (Laguna, 2013.) o omladinskim radnim akcijama izgradnje Novog Beograda i misteriji koja se tada otkriva i pola veka opseda njegove stanovnike. Ima još koju desetinu priča rasutih po antologijama, časopisima, i novinama u Srbiji i Balkanu, a pisao je (i i dalje ne odustaje) kritike, kolumne i eseje o stripovima, knjigama, filmovima i uopšte, popularnoj kulturi i (naučnoj) fantastici za brojne štampane i online publikacije. Rekao bi nešto duhovito i pametno za kraj, ali mu kao za inat baš sad ništa ne pada na pamet... ;-) Blog "Fantastični Beograd" predstavljaju (dopunjene i ušminkane) Pavlove priče koje je pisao pre nekoliko godina za "Singidunum Weekly" kao i potpuno novi SF doživljaji u Beogradu...