Naslovna » Turizam » Zeleni Beograd » Obnovljeni „Jevremovac“ otvoren za posetioce
Jevremenovac - svečano otvaranje
Jevremenovac - svečano otvaranje

Obnovljeni „Jevremovac“ otvoren za posetioce

Od danas, 4. oktobra, obnovljena Botanička bašta „Jevremovac“ otvorena je za posetioce svakog dana od 9.00 do 17.00.

Obnovljeni veliki staklenik originalno je sagrađen 1892. godine i tada je, kao i danas, bilo reči o donaciji. Naime, kralj Milan poklonio je imanje svog dede Jevrema da bude prostor za botaničku baštu. Po njemu je i dobila naziv.

Botanička bašta i veliki staklenik u njoj rekonstruisani su zahvaljujući sredstvima Evropske unije i države. Objekat su juče svečano otvorili šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić.

U rekonstrukciju staklenika Evropska unija je uložila 1,4 miliona evra, dok je u rekonstrukciju otvorenog prostora Srbija uložila oko 70 miliona dinara. Tokom radova sačuvana je njegova autentičnost.

Botanička bašta se prostire na površini od oko pet hektara, gde se na otvorenom prostoru nalazi više od 350 vrsta drveća i žbunja, domaćih, evropskih i egzotičnih biljaka, a ukupan biljni fond danas čini više od 1.500 drveta, žbunja i zeljastih biljaka.

Svečanim otvaranjem obeleženo je i nekoliko jubileja – 125 godina od osnivanja Botaničke bašte „Jevremovac“, 140 godina od osnivanja prve kraljevske botaničke bašte u Srbiji i 200 godina od rođenja Josifa Pančića – osnivača i prvog upravnika kraljevske botaničke bašte. (Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.