Naslovna » Turizam » Zeleni Beograd » Ekološke pešačke ture na Velikom ratnom ostrvu ZA DŽ
Ekološke pešačke ture na Velikom ratnom ostrvu (foto: Nemanja Nikolić)
Ekološke pešačke ture na Velikom ratnom ostrvu (foto: Nemanja Nikolić)

Ekološke pešačke ture na Velikom ratnom ostrvu ZA DŽ

Besplatne ekološke pešačke ture organizovaće Gradska opština Zemun od 3. do 30. avgusta 2021. godine na Velikom ratnom ostrvu.

Gradska opština Zemun ovom akcijom nastavlja sa projektima koji promovišu Zemun kao prirodnu oazu i srce ekološkog turizma Beograda.

Tokom avgusta građani će biti u prilici da uživaju u zanimljivostima koje pruža Veliko ratno ostrvo kao netaknuti biser prirode, Dunavska ada na ušću Save u Dunav i zaštićeno prirodno dobro, površine 211,38 hektara.

U pratnji vodiča iz Gradske opštine Zemun, u toku besplatne pešačke eko-šetnje posetioci će biti upoznati sa istorijatom ostrva, režimima zaštite, raznovrsnim biljnim i životinjskim svetom ostrva, a posebno sa autohtonim i ugroženim vrstama, specifičnostima, ali i opasnostima koje prete od zagađenja životne sredine, unošenja invazivnih vrsta, preteranog korišćenja, urbanizacije…ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

U Zelenom amfiteatru će se nakon dvosatne šetnje „stazom zdravlja“ u okviru druge zone zaštite na ostrvu diskutovati o zaštiti prirode i prirodnim vrednostima ostrva i realizovati šaljivi eko-kviz i eko-radionice za decu.

Ture će se održavati sredom i subotom, sa početkom u 9.00 i trajaće tri sata. Predviđeno je da mesto okupljanja bude na izlasku sa pontonskog mosta na plaži „Lido“, a potrebno je poneti flašicu vode, šešir ili kačket i udobnu obuću.

Prijava – Tanja Kukobat, telefon 069/2132-010, tanja.kukobat@zemun.rs. (Beoinfo)