Naslovna » Turizam » Zeleni Beograd » Akademski park

Akademski park

Akademski park i Studentski trg dele prostor u centru grada, okružen ustanovama visokog obrazovanja, čemu i duguju nazive.

Pored Filozofskog, Filološkog i Prirodno-matematičkog fakulteta, na Studentskom trgu je i sedište Rektorata Beogradskog univerziteta, u monumentalnoj palati Kapetan Mišinog zdanja.

Parkovski prostor, na oko tri stotine metara od Trga Republike prema Kalemegdanu, nije uvek imao tu namenu.

Iako je potencijal zaostavštine rimskog Singidunuma za razvoj grada baš na ovom mestu bio veliki (današnje ulice Kralja Petra i Vase Čarapića su najstarije rimske magistrale), u tursko doba na prostoru trga i parka nalazilo se groblje, a zatim, od 1824. do 1927. godine, Velika pijaca.

Kako je tadašnja praksa nalagala, u delu pijace otpočela je sadnja drveća, pa je od 1869. godine formiran manji parkovski prostor za predah Beograđana.

Park je nazvan Pančićev i u njemu je 1897. godine postavljen spomenik Josifu Pančiću, naučniku, botaničaru i predsedniku Srpske kraljevske akademije nauka, rad vajara Đorđa Jovanovića.

Pijaca je u potpunosti uklonjena 1927. godine, čime je otvoren prostor da trg i park postanu urbane zone kakve danas poznajemo.

Park studentima

Uz postojeći spomenik Pančiću, u park je 1930. godine prenet spomenik Dositeju Obradoviću, podignut 1911. godine na ulazu u Kalemegdan.

Bronzana figura visoka tri metra, delo vajara Rudolfa Valdeca, nalazi se na postamentu visokom dva metra u čijem podnožju je ispisana maksima „Iduć uči, u vekove gledaj!“ kao poruka književnika, prosvetitelja i inicijatora osnivanja Velike škole 1808. godine budućim generacijama.

Godinu dana kasnije park dobija jedno od najprepoznatljivijih obeležja – ogradu i kapije u neorenesansnom stilu, čiji je autor srpski arhitekta i francuski đak Milutin Borisavljević.

Centralno mesto u Akademskom parku od 1994. godine zauzima spomenik još jednom poborniku nauke i obrazovanja, profesoru univerziteta, etnologu, antropologu, geografu Jovanu Cvijiću, rad vajara Ota Loga.

Dok šetaju parkom posetioci bi trebalo da znaju da se ispod staza i travnjaka nalazi značajno arheološko nalazište – rimske terme iz trećeg i četvrtog veka.

Javno kupatilo civilnog dela Singidunuma otkriveno je prilikom komunalnih radova 1968. godine, a zatim je otkopano još osam prostorija za hladnu, mlaku i toplu vodu, ostaci peći za grejanje, bazeni…

Kako ni deset godina posle iskopavanja nisu pronađena sredstva za natkrivanje, konzervacija je izvedena ponovnim zatrpavanjem. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.