Naslovna » Turizam » Zeleni Beograd » Park Tašmajdan
Park Tašmajdan (flickr by Ulrich Latzenhofer)
Park Tašmajdan (flickr by Ulrich Latzenhofer)

Park Tašmajdan

Na mestu parka Tašmajdan vekovima unazad nalazio se kamenolom (taš na turskom jeziku znači kamen, a majdan – kop), zatim skladišta municije u lagumima, groblje, pa hipodrom.

Park se formira relativno kasno, krajem tridesetih godina 20. veka, posle podizanja zgrade Glavne pošte na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Takovske ulice.

Istorijski događaji i zdanja

U parku Tašmajdan je nekoliko važnih i lepih građevina. Današnja Crkva Svetog Marka podignuta je u toku i posle Drugog svetskog rata, na mestu crkve iz 1835. godine, srušene u aprilskom bombardovanju.

Stara crkva sazidana je baš tu gde je pet godina ranije javno pročitan Sultanov hatišerif o unutrašnjoj nezavisnosti Srbije. U Crkvi Svetog Marka počivaju car Dušan, kralj Aleksandar Obrenović i njegova supruga Draga Mašin, patrijarh German…

Hram Svete Trojice (Ruska crkva) podignut je 1924. godine, za potrebe Rusa koji su posle Oktobarske revolucije u velikom broju izbegli u Beograd.

Zgrada Seizmološkog zavoda, i ustanova za praćenje zemljotresa smeštena u njoj, postoje od prve decenije 20. veka.

Ovde se nalazi i čuvena Tašmajdanska pećina čije su stene stare 14 miliona godina. U njima se sakrivao vožd Karađorđe, kao i narod tokom bombardovanja u Prvom svetskom ratu. U pećini je bila i rezervna komanda Nemačke vojske u Drugom svetskom ratu. Zatvorena je od 2011. godine, nema osvetljenja, a u planu je da bude otvorena za turiste sredinom ove (2015) godine.

Tašmajdan – spomenici i sećanja

Spomenik Desanki Maksimović, pesnikinji koja je posebno volela da šeta Tašmajdanskim parkom, podignut je 2007. godine.

Iste godine u parku je otkriven spomenik Vasilu Levskom i Georgiju Rakovskom – bugarskim revolucionarima koji su se na strani srpske vojske borili protiv Turaka u Beogradu 1862. godine.

U parku Tašmajdan nalazi se i spomenik „Bili smo samo deca“, posvećen deci poginuloj u NATO agresiji 1999. godine, kao i spomen-obeležje „Zašto“, posvećen poginulim radnicima RTS-a.

Čitav kompleks parka oplemenjen je skulpturama, a velika obnova obavljena je 2011. godine, donacijom Republike Azerbejdžan. Tada su podignuta još dva spomenika – figure u bronzi visoke tri metra, prvog azerbejdžanskog predsednika Hejdara Alijeva i srpskog književnika Milorada Pavića.

Prostor za rekreaciju, odmor i zabavu

Tašmajdanski park je prostran, tako da se u njemu našlo dovoljno mesta za tri velika dečja igrališta, staze ze trčanje, prostor za fitnes na otvorenom, table za šah, muzičku fontanu…

Pored zelenih površina, u sklopu Tašmajdana je restoran „Šansa“, SRC „Tašmajdan“ sa zatvorenim bazenom, kompleksom otvorenih bazena i hotelom „Taš“, a u delu parka koji izlazi na Bulevar kralja Aleksandra nalazi se još jedan čuveni beogradski restoran „Madera“. U toku je rekonstrukcija legendarnog beogradskog stadiona Tašmajdan.

Ne može da se kaže „Tašmajdan“ a da se ne pomene Malo pozorište „Duško Radović“ i V beogradska gimnazija.

Park Tašmajdan ima i svoj „dodatak“ – Mali Tašmajdan, manju parkovsku površinu sa druge strane Beogradske ulice. (danubeogradu.rs)

Tašmajdanska pećina Stadion Tašmajdan Tašmajdan - fitnes na otvorenom

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.