Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Fitnes hodanje po Beogradu
Hodanje po Beogradu
Hodanje po Beogradu

Fitnes hodanje po Beogradu

Za propuštanje prilike za šetnju po Beogradu ne postoji izgovor. Ali ukoliko ona, uz malo truda, preraste u fitnes hodanje, koristi su višestruke.

Beograd nudi lepe prostore za rekreativno fitnes hodanje u baš svakom kraju grada. Kejovi pored reka, parkovi, Topčider i Košutnjak, Avala, Ada Ciganlija… samo su neki od njih.

Hodanje kao planirani trening-program, dokazano je, doprinosi zdravom, uspešnom i dugom životu. Fitnes hodanje je najjednostavniji vid vežbanja, dostupan svima.

Nije suvišno ponoviti još jednom – uz pridržavanje jednostavnih uputstava o tempu i načinu treninga snižava se krvni pritisak i nivo holesterola čime se štiti srce i krvni sudovi, kosti i zglobovi jačaju, reguliše se telesna težina.

Hodanje jača volju, popravlja raspoloženje, opušta, doprinosi boljem snu.

Hodanje po Beogradu
Hodanje po Beogradu

Pravilno hodanje

U toku hodanja, potrebno je podsetiti se preporuka stručnjaka. Telo uspravno, sa glavom i vratom u pravoj liniji sa kičmom, ramena povučena unazad, zategnuti stomačni mišići…

Poželjno je da se članak na nozi kreće maksimalno. Prvo, dakle, oslanjanje na petu, a zatim po zamišljenoj valjkastoj putanji upotrebiti celo stopalo, sve do vrhova prstiju, kojim se treba aktivno odgurnuti.

Ruke treba da budu uz telo, blago savijene u laktovima i da prirodno, iz ramena, prate pokrete u ritmu sa suprotnom nogom (ovi pokreti, iako deluju kao nevažni, troše 5-10% više energije i doprinose ravnoteži tela).

Brzina hoda, dužina staze i nedeljni program fitnes hodanja zavisi od fizičke pripremljenosti osobe. Za početak je važna volja i želja da ovaj vid rekreacije postane stalna zdrava navika.

Pojedinačni trening, međutim, ima svoj tok – brzina hoda je najniža u prvih pet minuta zagrevanja, zatim se mogu uraditi vežbe istezanja i hod postepeno ubrzati. Povećava se broj koraka u jedinici vremena, a ne dužina koraka. Poslednjih pet do deset minuta postepeno se usporava, a na kraju se mogu ponoviti vežbe istezanja.

Pošto se radi o rekreativnom treningu, koji treba da bude prijatan, pre svega, brzinu disanja i ritam hodanja najbolje je prirodno uskladiti, bez brojanja koraka ili udisaja/izdisaja.

Okvirno, umerenim hodom jedan kilometar se pređe za 12 minuta, a brzim hodom za devet minuta. Za prve treninge se preporučuje hodanje od 3-4 kilometra dnevno, za 25-30 minuta, tri puta nedeljno.

I za kraj, jedna napomena. Stručnjaci savetuju da prilikom hodanja pogled treba usmeriti napred, na oko pet metara ispred. To u Beogradu i nije baš uvek moguće… (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.