Bezbedno na sunce

Posle nekoliko hladnih i oblačnih dana, sunce je ponovo tu. Prva polovina juna idealna je za boravak na otvorenom, a poželjnost preplanulog tena uspešno odoleva pozivima lekara na oprez.

Savete o obaveznoj zaštiti kože od štetnog dejstva sunčevih zraka skloni smo da zaboravimo, iako su nam za lepši dan u Beogradu potrebni. Zato, evo najvažnijih.

Korišćenje zaštitne kreme širokog spektra prilikom dužeg izlaganja suncu je obavezno. Potrebno je potražiti deklaraciju i proveriti da li preparat pruža i UVA i UVB zaštitu. Samo proizvodi ovog kvaliteta doprinose smanjenju rizika od karcinoma kože i njenog ubrzanog i intenzivnog starenja.

Rok trajanja preparata za zaštitu od sunca je veoma važan i ukoliko on istekne (čak i pre toga, ako je bočica otvorena) sredstvo postaje nedelotvorno.

Uzrok su visoke temperature na kojima se kreme za sunčanje češće nego druga kozmetička sredstva nalaze. Osim što izmene sastav i dejstvo, one mogu da postanu zagađene bakterijama, što izaziva alergije i probleme sa kožom.

Preparate koji u sebi sadrže oksibenzon (Oxybenzone) bi trebalo izbegavati. Ovaj hemijski sastojak prodire kroz kožu i potencijalno je štetan za organizam.

Aerosol sredstva za zaštitu su takođe rizična – osim supstanci koje mogu doći u krvotok, udisanje sitnih čestica je štetno, posebno za decu.

Bezbedno na sunce

Obavezno nanošenje svakih par sati

Šminka i sredstva za negu lica i tela kojima su dodati sastojci za zaštitu od sunca („dva u jedan proizvodi“) retko daju dobar rezultat. Problem je količina, pošto je gotovo nemoguće naneti toliko mejkap ili drugog proizvoda, a da faktor zaštite u dovoljnoj meri pokrije kožu.

Količina je bitna i kada se nanosi samo sredstvo za zaštitu od sunca, za koje važi pravilo – nikada ga ne može biti previše. Potrebno ga je, dakle, upotrebiti izdašno i utrljati po celoj površini kože.

Nanošenje preparata treba ponoviti više puta u toku dana. Posle maksimalno dva sata kontinuiranog boravka na suncu njegovo dejstvo se gubi, posebno ukoliko je lošijeg kvaliteta. Znojenje i boravak u vodi dodatno skraćuju vreme delotvornosti.

Krema otporna na vodu je mit. Baš sva sredstva voda spira, neka brže, a druga sporije.

Zaštitni faktor SPF (sun protection factor) 30 je sasvim dovoljan za odraslu osobu ne suviše svetle i osetljive kože, ukoliko se sredstvo primeni pravilno. Faktor sa duplo većim brojem ne znači i duplo veću zaštitu, ona je samo za par procenata efikasnija kod faktora 50, na primer.

Preparati za zaštitu od sunca ne štite kožu 100% pa je neophodno, uz njihovu primenu, izbegavati boravak na suncu između 10,30 i 15 časova, odnosno nositi naočare, šešir i pokriti izložene delove kože, koliko god je to moguće. (danubeogradu.rs)

Bezbedno na sunce