Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Kako sprečiti dnevnu pospanost
Pospanost - saveti

Kako sprečiti dnevnu pospanost

Pospanost se ponekad pojavi iznenada u toku dana, posebno kada su promene vazdušnog pritiska i temperature velike i nagle, kao tokom ovog proleća.

Ukoliko se to dogodi na radnom mestu, za volanom ili u nekim drugim situacijama u kojima je potrebna budnost i koncentracija, pospanost može da bude neprijatna, pa i opasna.

Iako prvo posegnemo za šoljicom kafe koja donosi olakšanje, ona nije jedino rešenje. Evo nekoliko predloga stručnjaka uz opasku da, ukoliko se pospanost javlja često i tokom dužeg perioda, treba potražiti savet lekara. Uzrok može da bude produženi stres ili poremećaj sna, ali i anemija ili usporen rad štitaste žlezde.

Šetnja, istezanje, duboko disanje…

Desetominutna brza šetnja podići će nivo energije u narednih sat vremena više nego nekoliko kockica čokolade. U toku hodanja srce ubrzava rad, čime se kiseonikom snabdevaju tkiva i mozak. Potrebno je, dakle, na pauzi prošetati, a ukoliko ne postoji mogućnost da se izađe iz zgrade i stepenice mogu da posluže.

Još jedan savet vezan je za dodatni kiseonik. Duboko disanje je korisno čak i bez ustajanja sa stolice. Dovoljno je fokusiranje pažnje na udisanje kroz nos i lagano izdisanje na usta, po mogućstvu uz zatvorene oči. Što je i odličan način za opuštanje.

Vežbe istezanja mogu se uraditi pored stola, čak i za stolom gornjeg dela tela. Važno je da se ubrza cirkulacija krvi ili samo omogući njen nesmetani tok.

Pospanost - saveti

Razgovor, svetlost, mirisi…

Nekoliko minuta razgovora sa kolegama, licem u lice, dalje od ekrana računara i ukoliko je moguće u drugoj prostoriji, prekinuće monotoniju i pospanost.

Dodavanje svetlosti, najbolje prirodne, oganizam prepoznaje kao signal da nije vreme za spavanje.

Dobro je pokušati sa mirisima – nekoliko kapi ulja ruzmarina, miris bosiljka, kleke, mente, žalfije… mogu da povećaju budnost i energiju.

Promena navika

Promena redosleda zadataka može da pomogne, ili njihovo obavljanje na način koji nije rutinski. Potrebno je, na primer, prekinuti beskrajno proveravanje elektronske pošte i pozabaviti se nečim drugim.

I naravno, ukoliko se pospanost javi u vreme odmora, kratak san će dobro doći, ili samo nekoliko minuta opuštanja na udobnoj fotelji ili krevetu, sa zatvorenim očima.

U borbi protiv dnevne pospanosti potrebno je promeniti i neke navike.

Dovoljna količina noćnog sna, redovni i kvalitetni obroci u toku dana i umerena fizička aktivnost preduslovi su normalnog i zdravog dnevnog ritma. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.