Naslovna » Blog » BG Puzzle » Zlajin tesnac: Osvajanje slobode
BG Puzzle - Zlajin tesnac

Zlajin tesnac: Osvajanje slobode

Da li ste nekada čuli za Zlajin tesnac? Pitate se ko je Zlaja? Pogledali ste mapu i opet vam nije jasno…

Sa palube kumovog splava – poletno-sletne platforme za dobre duhove Univerzuma – na Adi Ciganliji Zlaja vizirom kamere može da „uhvati“ Adu Međicu.

A može i Novi Beograd. Nebo takođe. Četir’ patke u Savi. Čun u daljini. U čunu dremljivog alasa. Ako se okrene za 180 stepeni u objektivu će mu se nasmešiti tri male gracije koje pred predstojeću sezonu kupanja „šetaju“ nove bikinije – ćerka Evica i njene drugarice Marija i Vanja, čija je namera da ovog leta usavrše već solidnu lastu.

Mrdne li lečka desno svevidećim foto-okom, tu je i njihov drugar, dugokosi Luka, usredsređeni posmatrač adskih ptica. Ne haje taj za gracije! Juri neke svoje sojke!

Malo „levlje“ od žiže objektiva – živa aktivnost na vrhu: domaćin Vlada sprema pastrmke. Najbolje se, kaže, peku dok roštilj-žicu kuckaš čekićem. Macolom. Ne zalepe se, budu spolja rskave, a unutra tako sočne, vlažne, baš kako i treba svaka riba da izgleda.

Jedino što, dodaje, komšije na drugim splavovima načas odlepe od zvukova savske harfe, ali zarad dobrosusedskih odnosa mi to časkom prevaziđemo, pozovemo ih na ručak.

Splavologija

Riblji dim ne smeta Darkoniju da na gitari prebira Đoku. Navikao je da nastupa na prvoj liniji fronta, u BG bircuzima. Odmah do frontmena, njegova verna ljubovca Mina pripomaže kad je pevač zbog pivske flaše u grlu na trenutak onesposobljen.

E, Aćke, doajen splavologije, s cigarom u zubi i s kriglom na gotovs, tercira baršunastim baritonom, i to savršeno, s osećajem za filing – poželeo bi ga svaki noćni klub.

A tu su i znalci pontonske koreografije: Steva, maneken trbušnog plesa s pivskim stomakom, i supruga mu Mica, ekspert za Panonskog mornara i genije salata koje secka za čekić-pastrmku.

Zlajče s vremena na vreme odloži digitalnu aparaturu. Ponekad direktno u kotao s vrelim pasuljem. Bogovska audio-video čorba! Pre služenja kamera se, doduše, izvadi i baci, a pasulj se u slast pojede!

Opijen nahvatanim bojama, likovima i mirisima od kojih pršti tesnac između dve ade, Zlajče se smejulji. Spusti objektiv, zavali se u ligeštul. U vremenu koje traje, u vremenu koje staje, gleda vodu. Osvaja slobodu. Njegov je tesnac. Njegova Međica. Novi Beograd. Stari svemir. I šire.

P. S. Molimo mornare koji jezde rečnim putem između Ade Ciganlije i Ade Međice da ne daju gas svojim plovilima: zbog nastalih talasa splavari ne mogu da jedu čorbasto!

Sve priče Darka Kalezića!

»»»» Darko Kalezić rođen je 1963. godine u Beogradu. Objavio je zbirke priča „U repu zvezde padalice“ (Matica srpska, Novi Sad, 1994), „Galerija predaka“ („Rad“, Beograd, 1997) i „Bajke iz Smešne Poljane“ (zbirka priča za decu i mlade duhom, autorsko izdanje, Beograd, 2007) i roman „Škola letenja“ („Narodna knjiga“, Beograd, 2005). Prozu su mu objavili mnogi srpski časopisi, kolumne je pisao za nedeljnik „Singidunum Weekley“, reportaže za „Nacionalnu geografiju – Srbija“ i novinske priče za dnevni list „Politika“. Pokušava da živi i radi u Beogradu. Dosad mu je polovično uspelo: radi, a želeo bi malo i da živi.Blog „BG Puzzle“ predstavljaju Darkove priče koje je pisao pre nekoliko godina za „Singidunum Weekly“…

 

Uređuje: Darko Kalezić

Darko Kalezić rođen je 1963. godine u Beogradu. Objavio je zbirke priča „U repu zvezde padalice“ (Matica srpska, Novi Sad, 1994), „Galerija predaka“ („Rad“, Beograd, 1997) i „Bajke iz Smešne Poljane“ (zbirka priča za decu i mlade duhom, autorsko izdanje, Beograd, 2007) i roman „Škola letenja“ („Narodna knjiga“, Beograd, 2005). Prozu su mu objavili mnogi srpski časopisi, kolumne je pisao za nedeljnik „Singidunum Weekley“, reportaže za „Nacionalnu geografiju – Srbija“ i novinske priče za dnevni list „Politika“. Pokušava da živi i radi u Beogradu. Dosad mu je polovično uspelo: radi, a želeo bi malo i da živi.Blog „BG Puzzle“ predstavljaju Darkove priče koje je pisao pre nekoliko godina za „Singidunum Weekly“…