Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Zdravo pivo, za lepše leto u Beogradu

Zdravo pivo, za lepše leto u Beogradu

Popularno u letnjim danima u Beogradu, pivo postaje značajan simbol gradske festivalske ponude najtoplijeg godišnjeg doba.

Više od mesec dana programa u Beer Garden-u, koji počinju 10. jula, prati posle samo nekoliko dana pauze avgustovski Beer Fest.

Pa, kada je pivo već tu, hajde da se upoznamo sa nekim koristima njegovog ispijanja.

Pivo sadrži vlakna. Vlakna se vezuju za masti, umanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, čine da duže osećamo sitost, podstiču pražnjenje creva. Pivo smanjuje nivo „lošeg“ holesterola u krvi.

Pivo opušta i oslobađa od stresa i anksioznosti, neprijatnih stanja najodgovornijih za bolesti srca, krvnih sudova i niz drugih bolesti.

Pivo sadrži hmelj, a hmelj sadrži supstancu humulin, koja sprečava nastanak dijabetesa tipa 2. Hmelj je zaslužan za gorak ukus piva. Ima antibakterijska, antivirusna i antiupalna svojstva, pa je odgovoran za sllične koristi koje se mogu pripisati pivu.

Pivo u svom sastavu ima i značajne količine silicijuma – minerala koji održava zdravlje kostiju, ali i umanjuje rizik od Alchajmerove bolesti i demencije tako što sprečava apsorpciju aluminijuma u mozgu.

Pivo kod starijih osoba ima identične koristi kao crveno vino, ukoliko se konzumira jedna čaša dnevno, uz obrok.

Tamno pivo u još većim količinama od svetlog sadrži antioksidante i vitamine, a oni usporavaju starenje, štite od karcinoma i čine mišiće snažnim.

Zdravo pivo, za lepše leto u Beogradu

O količinama i upozorenjima

Sve prethodno navedene koristi piva za zdravlje rezultat su studija i istraživanja stručnjaka i važe samo ukoliko pivo konzumiraju odrasle, zdrave osobe, u umerenim količinama.

O njima postoji opšta saglasnost – maksimalno jedno pivo (oko tri decilitra) dnevno za žene i maksimalno dva piva dnevno za muškarce. Pivo se ispija lagano i nikako „na prazan stomak“, zbog alkohola koji sadrži.

Alkohol umanjuje sposobnost rasuđivanja i produžava vreme reakcije, pa pivo ne treba piti pre vožnje.

Pivo sadrži i kalorije – njegovo konzumiranje podrazumeva da se dnevni unos kalorija iz drugih izvora smanji, kako ne bi došlo do povećanja telesne težine.

Preterana upotreba piva negativno utiče na zdravlje jetre, pankreasa, povećava rizik od nekih vrsta karcinoma… Ukratko – ima više štete nego koristi. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.