Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Kako da lakše podneseš vožnju gradskim prevozom na +40
Kako da lakše podneseš vožnju gradskim prevozom na +40

Kako da lakše podneseš vožnju gradskim prevozom na +40

Jedna od najslabijih tačaka Beograđana, tokom leta, kada upeče zvezda i život na asfaltu postane surov, svakako je vožnja gradskim prevozom.

Ako ne radi klima ili radi a neki pametnjaković otvori prozor kako bi se „rashladio“ ili bakicu boli glava od klime pa tera majstora da isključi, onda ti dođe da iskočiš iz svoje (vrele) kože.

U ovoj situaciji našla/o si se bar jednom. Ako si prinuđen/a da se prevozom voziš na +40 po Beogradu evo šta ti je potrebno da tu vožnju lakše podneseš…

Muzika

Muzika svakako opušta, a naročito u ekstremnim situacijama, kakva je i letnja vožnja busom kroz grad. Predlažemo Café del Mar, Sublime, Nouvelle Vague – idealan izbor. Smiruje živce i u ovakvim situacijama deluje kao lek.

Flašica sa vodom

Svakog dana dr Nada Macura poručuje nam da, tokom vrelina, unosimo dosta tečnosti u organizam. Ovaj savet, omiljene nam doktorke, obavezno primeni i tokom vožnje gradskim prevozom. Ne budi stidljiv/a i ako misliš da flašica ne može da zadovolji tvoje potrebe za vodom tokom vožnje, slobodno ponesi veliku flašu (od 1,5 l). Pa, za toliko će valjda da se nađe mesta u autobusu?! A možeš i da se prskaš vodom u spreju!

Kako da lakše podneseš vožnju gradskim prevozom na +40

Vlažne maramice

Neophodno je da se, u paklu gradskog prevoza, stalno osvežavaš i vlažnim maramicama. Izaberi one bez alkohola za brisanje graški znoja sa lica jer tako ne postoji mogućnost od eventualne iritacije. Malo pakovanje vlažnih maramica jednostavno mora uvek da ti bude pri ruci. Po izlasku iz vozila dobro obriši ruke zbog bakterija sa šipki.

Peškir(ić)

Slažemo se sa tobom da izgleda smešno i da i nije baš neka fora da se sa peškirom oko vrata voziš, ali u ovakvim situacijama estetika je sporedna stvar. Peškir će kol’ko tol’ko da spreči da ti se znoj sa glave sliva preko vrata do dupeta. Ako te je baš blam da se ovako voziš, razumemo – preskoči ovaj savet.

Lepeza

Jes’ da je malo starinski i da podseća na vremešnije sugrađane, ali može da bude korisna i nama mlađima. Lepezu bar možeš da nađeš na svakom koraku i to po vrlo pristupačnoj ceni.

Kako da lakše podneseš vožnju gradskim prevozom na +40

Sam sebi dovoljan

Razmišljaj. Smišljaj. Ovo je možda i ključno. Ako planiraš odmor razmišljaj o njemu dok stojiš u busu/troli/tramvaju, a ako si već bio/la na odmoru opet razmišljaj o tome kako ti je bilo lepo. Ako ne mrdaš iz Beograda, zamisli jednostavno da si na nekoj peščanoj plaži. Tako ćeš uspeti da samo telom, a ne i duhom budeš tu u prevozu i možda ćeš uspeti da izbegneš da ti se vožnja pretvori u letnju moru.

Ovo radi…

Obavezno stavi dezodorans (roll on) ispod pazuha, istuširaj se pre nego što izađeš iz kuće, operi i kosu (naročito ako je duga), ako možeš ne vuci neke kese sa sobom, u prevozu ne čitaj novine osim na telefonu, knjigu ostavi za neke hladnije dane (ili kad dobijemo metro), nosi obuću sa otvorenim prstima (ako si muško, ovo važi i za tebe), nosi svetlu odeću od prijatnih materijala (od lana, na primer). Nepopularan ali dobar savet: pokaži kartu kontroloru (koju si prethodno „otkucao“). Superaktuelan savet: uzmi rolšue i nemoj da ulaziš u vozila gradskog prevoza!

Kako da lakše podneseš vožnju gradskim prevozom na +40

Ovo nemoj da radiš…

Ne nerviraj se, ne pričaj mobilnim (jer ti se tako više znoje uši i zulufi ako ih imaš), ne rgaj na onog do tebe, nemoj da stojiš ili sediš na sunčanoj strani vozila (kod harmonike je najveća ‘ladovina ali tamo nema vazduha), raspleti prste, veži kosu u rep (ako imaš šta da vežeš), ne pipaj rukama znojavo lice – izaći će ti bubuljice od prljavštine… i, naravno, ne smaraj vozača (pa čak i ako nije uključena klima jer da je ispravna verovatno bi je uključio). Supersavet: ako vidiš oko sebe namršene ili zgađene ljude – ne hvataj se za gornje šipke! (danubeogradu.rs)

Kako da lakše podneseš vožnju gradskim prevozom na +40

loading...

Jedan komentar

  1. Javni prevoz nam je (uglavnom) takav, da je najbolji onaj savet sa rolsuama. 🙂 Ako ne bas rolsue, mozda bicikla, neka vespa, ili iznajmite auto na mesec-dva, dok prodje vrelina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.