Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Mala putna apoteka, za bezbrižan odmor

Mala putna apoteka, za bezbrižan odmor

Priručna putna apoteka preporučuje se u ličnom prtljagu tokom svakog dužeg boravka van kuće.

Evo kratkog podsetnika šta bi ona trebalo da sadrži, uz napomenu da se spisak lekova i pomoćnih sredstva može korigovati, u zavisnosti od snabdevenosti mesta u koje se putuje.

U mini-apoteci obavezno treba da se nalaze sredstva koja uobičajeno koristite, dakle ne nešto novo, „egzotično“ i neprovereno.

Lekari savetuju da hronični bolesnici ponesu dovoljne količine lekova koje redovno uzimaju, posebno ako putuju u inostranstvo.

Lekovi i druga sredstva treba da budu u originalnom pakovanju, što je veoma važno ukoliko dođe do alergija i drugih neželjenih reakcija ili potrebe da se ipak kupe dodatne količine, a identičan proizvod ne može da se pronađe.

U originalnom pakovanju lekovi takođe čuvaju svoja svojstva.

Putna apoteka bi u svakom slučaju trebalo da sadrži:
• lekove protiv bolova i povišene temperature (aspirin, paracetamol ili ibuprofen),
• lekove za probleme sa stomakom i one protiv dijareje (laksativi, antacidi, loperamid…),
• antihistaminike, ukoliko patite od sezonskih alergija,
• lekove protiv mučnine u toku vožnje,
• gel ili kremu na bazi hidrokortizona, za smirivanje upala i svraba prilikom uboda insekta i drugih blažih problema sa iritacijom kože,
• antibiotik kremu, uz upozorenje da je ne smeju koristiti osobe alergične na antibiotike.

Putna apoteka

Uvek nosite vlažne maramice

Obavezno je u priručnoj apoteci imati i pakovanje hanzaplasta, antiseptične maramice za čišćenje rana i komad sterilne gaze. Može se dodati i zavoj.

Digitalni toplomer je koristan, a ako putujete sa decom obavezan.

Vlažne maramice za dezinfekciju ruku dobro dođu ukoliko su voda i sapun daleko. Trebalo bi da sadrže najmanje 60% alkohola kako bi imale efekta. Mogu se dodati i maramice sastava prilagođenog osvežavanju lica ili kvalitetne i klinički ispitane maramice za bebe.

Kremama i gelovima za zaštitu od sunca takođe je mesto u putnoj apoteci. Potrebno ih je koristiti i u toku svakog boravka na otvorenom, ne samo na plaži. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.