Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Osušite sami voće i povrće
Osušite sami voće i povrće

Osušite sami voće i povrće

Predlažemo da tokom ovog leta, i ne samo leta, svojim obrocima dodate nove ukuse i osušite sami voće i povrće: jabuke, kajsije, šljive, paradajz, luk, tikvice…

Cene sezonskog voća i povrća padaju, pa je pravo vreme za eksperimentisanje.

Dehidratacija je stari metod čuvanja namirnica, koji se zasniva na jednostavnom principu odstranjivanja vlage putem toplog vazduha.

Kada vlage nema, nema ni kvarenja hrane, pošto bakterije i gljivice ne mogu da se razmnožavaju, pa ukoliko se pravilno čuva, voće i povrće može da traje neograničeno. U njemu su i dalje vitamini, minerali, vlakna, proteini, ali i ukus, koji je u nekim slučajevima čak intenzivniji i bolji nego pre sušenja.

Osušite sami voće i povrće

Pređimo odmah na uputstva

Namirnice možete osušiti na suncu, u rerni ili posebnom aparatu – dehidratatoru. Najjeftiniji je, očekivano, prvi metod, a najjednostavniji poslednji, kada se uz uređaj dobijaju i sva potrebna uputstva.

Početnicima u sušenju najbliža njihovim navikama u pripremi hrane je, ipak, rerna, pa je potrebno samo izabrati prijatan dan kada dodatno zagrevanje stana neće biti problem.

Temperatura rerne trebalo bi da bude ispod 90°C, najbolje oko 60°C, a vrata otvorena, kako se namirnice ne bi obarile. U prethodno zagrejanu rernu polaže se oćišćeno voće ili povrće poređano u pleh i suši nekoliko sati, u zavisnosti od debljine komada i vrste.

Ukoliko ipak pokušate da ih osušite na suncu, identično pripremljene namirnice treba izložiti toploti preko 38°C najmanje tri dana, prekrivene gazom ili drugom mrežastom tkaninom kako bi se sačuvale od insekata.

Za potpunu bezbednost potrebna je i pasterizacija. Već osušene namirnice treba grejati u rerni pola sata na 70°C ili držati u frižideru na nula stepeni 48 sati.

Provera kvaliteta

Pre konačnog odlaganja namirnica na suvo, mračno i prohladno mesto, potrebno je proveriti da li je dovoljno suvo. To se čini tako što se namirnice zatvore u teglu na sedam do deset dana i s vremena na vreme protresu.

Ukoliko se pojavi vlaga koja se kondenzuje na zidovima, voće i povrće je potrebno sušiti još neko vreme.

Osušite sami voće i povrće

Najpogodniji za sušenje su…

Sve vrste voća mogu se sušiti. Banane, ananas, jabuke isečene na komadiće ili kolutove, breskve i kajsije koje se ne moraju ljuštiti, trešnje, grožđe bez semenki, šljive, kruške…

Manje voćke ne moraju se seći na komadiće, dovoljno je prepoloviti ih i izvaditi košticu.

Paprika, šargarepa, repa, cvekla, tikvice, krastavac, paradajz, luk… osušeni mogu da se grickaju kao čips, da se dodaju čorbama i salatama, ili potope u vodu i pripreme na neki drugi način.

Moguče je sušiti čak i sve vrste mesa, uz posebnu pripremu.

Za sušenje začinskih biljki nije potrebna rerna, one se suše na vazduhu koji struji, prethodno blago oprane i krpom pažljivo osušene.

I na kraju, ukoliko imate osušeno voće i povrće, a potrebno vam je sveže, potopite ga u vodu i ono će skoro u potpunosti vratiti prvobitnu formu. Povrće prosečno za oko dva sata, a voće za osam sati. Uradite to na hladnom, u frižideru, zbog mogućeg razvoja bakterija. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.