Pobedi zimski bluz
Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Za lepši dan – pobedi zimski bluz

Za lepši dan – pobedi zimski bluz

Jesen nas je ove godine obradovala suncem duže nego obično, pa smo oktobarsko-novembarski bluz preskočili. Zimski je zato, neminovno, tu.

Bezrazložno neraspoloženje, dremljivost i usporenost, koje zajedno, uglavnom neopravdano, nazivamo zimska depresija, imaju objektivan uzrok i nastaju zbog promena u okruženju. Na njih organizam reaguje neadekvatno, a ne mora da bude tako.

Saveta nikad previše, pa da vidimo šta, po preporuci lekara i psihologa, valja činiti u borbi protiv zimskog deficita lične energije.

Svetlom protiv bluza

Naučno je dokazano da je uzrok letargiji i lošem raspoloženju kratak dan, odnosno, nedostatak svetlosti, što podstiče lučenje hormona melatonina koji izaziva pospanost. Rešenje glasi – unesite više svetlosti u dom.

Neka za sve vreme dnevnog svetla, posebno ako je dan sunčan, zavese budu sklonjene. Sedite pored prozora, a najbolje je da, kad god ste u prilici, izađete napolje ili bar često provetravate prostoriju.

Vitaminom D protiv umora

Sigurno znate da nedostatak sunca znači i deficit vitamina D. Dodajte ga hranom – ima ga u morskoj ribi, jajima i mesu. Lekari kažu da ni ovo ponekad nije dovoljno, pa se vitamin D u borbi protiv dnevnog umora može uzeti u preparatima, dodacima ishrani.

Protiv dremljivosti – ustajanjem

Organizmu zimi nije potrebno više sna nego leti, a duže spavanje i odlaganje ustajanja će samo učiniti da se osećate još lošije i propustite svetao deo zimskog dana. Noćni odmor od osam sati, koji uključuje opuštanje, pripreme za san i spavanje (bez gledanja televizije) je maksimum, uz poštovanje vremena odlaska u krevet koliko god je to moguće.

Svakodnevna fizička aktivnost preporučuje se za dobro mentalno i fizičko zdravlje i zimi, iako je hladno, iako je mrak. Dovoljna je dvadesetminutna šetnja, koja može da bude i večernja.

Hranom protiv nedostatka energije

Ukoliko ne možete da naterate sebe da u najhladnijim danima vežbate, povedite bar računa o hrani kako ne biste dobili suvišne kilograme. Postoji tendencija da se zimi pojede više hleba, krompira, testenina…

Opredelite se za posna mesa, ne povećavajte količinu šećera, obavezno zadržite dnevnu naviku unosa svežeg voća i povrća. Korenasto povrće je veoma zdravo. Ništa komplikovano – samo zadržite odnos vrsta namirnica kao onaj u toku leta i dobićete dodatnu energiju.

Opušteno

I na kraju – najvažnije. Opustite se. Stres je uzrok osećanja umora, a zimi je on veći, pošto je dan kraći. Dnevna svetlost i ovde ima ključnu ulogu, pa zimi imamo utisak da vreme brže prolazi i da ga nećemo imati dovoljno za sve planirano.

Čim počne da pada mrak čini nam se da je dan već prošao, a on za mnoge radosti u Beogradu – tek počinje. (danubeogradu.rs)