Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Čist vazduh u stanu u zimskim mesecima
Čist vazduh

Čist vazduh u stanu u zimskim mesecima

Sve izgleda jednostavno kada je vreme lepo – provetravanjem čist vazduh dolazi spolja, pa je on bolji i u stanu.

Šta, međutim, činiti zimi kada je više automobila na ulicama, dimnjaci čitavog dana izbacuju štetne materije u vazduh i ceo Beograd miriše na dim i smog. Izgleda logično da je bolje ne otvarati prozore, ali kakav je vazduh unutra?

Ljudi su u svojim stanovima najvećem zagađenju izloženi zimi, što dodatno pojačava činjenica da se u njima dugo boravi. Prozori su zatvoreni pa koncentracija zagađivača raste, a oni su obično nevidljivi i bez mirisa, tako da nema načina da se lako otkriju.

Grinje, spore plesni, virusi, bakterije, štetna jedinjenja iz dima, posebno ukoliko se u kući puši, ljuspice sa krzna i kože kućnog ljubimca, isparljiva organska jedinjenja iz boja, lakova i drugih hemijskih sredstava, smog elektronskih uređaja… prouzrokuju alergijske reakcije, pogoršanje postojećih bolesti disajnih puteva, oboljenja sinusa i druge probleme.

Potrebno je, dakle, učiniti nešto.

U prodavnicama se mogu pronaći prečišćivači vazduha različite složenosti, kvaliteta i cena, od jednostavnih do sofisticiranih sa nizom dodatnih funkcija i filtera protiv pojedinih vrsta zagađivača.

Postoje i drugi saveti i predlozi, od kojih smo izdvojili neke.

Čist vazduh

Jednostavna pravila za čistiji vazduh

»»» Otirač na ulaznim vratima treba održavati redovno – usisavati ga, po mogućstvu prati i obavezno s vremena na vreme naprskati nekim dezinfekcionim sredstvom.

»»» Podovi treba da su besprekorno čisti. Tepihe je, pored usisavanja, najbolje čistiti parom.

»»» Iako izgledaju lepo, treba izbegavati otvorena ložišta, tipa kamina. Sva grejna tela koja imaju filtere proveravati redovno.

»»» Dobro je da dušeci, jorgani, jastuci i posteljina budu antialergijski, odnosno od materijala koji ne pogoduju razvoju grinja. Posteljinu treba prati najmanje jednom nedeljno na temperaturi od minimalno 60 stepeni.

»»» Umesto hemijskih sredstava za održavanje stana koristiti sapun, vodu i sirće i izbegavati upotrebu boja i lepkova. Odeća sa hemijskog čišćenja pre unošenja u stan treba da jedno vreme bude napolju, kako bi ispario štetan formaldehid.

»»» Kućni ljubimac neka ne boravi u spavaćoj sobi.

»»» Preporučuje se da se jednom nedeljno, na pola sata, širom otvore prozori i uključi ventilator, kako bi se prostor oslobodio nagomilanih kućnih zagađivača.

»»» U zatvorenom prostoru mogu da se koriste i ekološki prečišćivači vazduha – esencijalna biljna ulja, sveće (isključivo od čistog voska), a zagovornici ovog načina preporučuju i himalajsku sonu lampu, koja se može kupiti i u prodavnicama u Beogradu. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković