Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Vaš lični plavi projekat, u plavom Beogradu (foto)
Plavi Beograd (foto: Shutterstock)

Vaš lični plavi projekat, u plavom Beogradu (foto)

Lekovito dejstvo boravka pored vode pomalo je zanemareno i zeleni prostori su više promovisani nego plavi, ne samo u Srbiji.

Istraživanja pokazuju, međutim, da su oni podjednako vredni, prisutni tokom čitave godine, da opuštaju i doprinose mentalnom i fizičkom zdravlju.

Naučnici u svetu rade ozbiljno na istraživanju dejstva koje posmatranje vode ima na čoveka. Verovali ili ne, čak i vode u akvarijumu, bez ribica. U obimnim studijama u Velikoj Britaniiji nedvosmisleno je pokazano da pogled na vodu menja moždanu aktivnost i hormonski status, umanjujući tako nivo stresa.

Plavi Beograd (foto: Shutterstock)

Boravak pored vode blagotvorno deluje u svim uzrastima. I najstarijima ga treba, makar i posredno, omogućiti. Dokazano je, naime, da su zdraviji korisnici usluga domova za stare u sobama sa pogledom na reku ili more.

Ukoliko toga nema, zaključak je, mogu da posluže i video-projekcije vodenih tokova, pošto je potvrđeno da posmatranje utiče na krvni pritisak, puls i raspoloženje.

„Plavo okruženje“, „plavo zdravlje“, „plavi pokret“, „plavi način života“ „plavi projekti“… fraze su koje se sve češće čuju i, saglasni su ekolozi, podsećaju na prve godine „zelene revolucije“, koja je kasnije osvojila planetu.

Plavi Beograd (foto: Shutterstock)

Odredite svoju dozu plavog

Beograđani su u velikoj prednosti. Plavi Beograd nudi bogatstvo izbora. Dobra vest, zapravo, zaboravljena istina, je da se ne mora šetati pored velike reke. Dovoljna je i fontana, a ukoliko se kombinuje zeleno i plavo okruženje, efekti su najbolji.

Prisetimo se koliki su značaj stari narodi, ne slučajno, pridavali fontanama – tragovi se pronalaze u ostacima gradova Rimskog carstva, skoro na svakom lokalitetu. Slično je i na Dalekom istoku, u persijskom i bliskoistočnom istorijskom nasleđu. Rituali i obredi svih velikih religija centralni značaj pridaju vodi.

Plavi Beograd (foto: Shutterstock)

Datum zvaničnog puštanja u rad beogradskih fontana je 1. april, ali će, kako to obično biva, ukoliko vremenski uslovi dozvole, neke od njih biti uključene ranije. Iskoristite klupe postavljene pored fontana – umesto ispred kafića, odvojte neko vreme za boravak pored vode.

Imamo i jedan predlog. Ukoliko imate dvorište, veliku terasu, ili drugi prikladan prostor – napravite malu fontanu.

Plavi Beograd (foto: Shutterstock)

Sada je vreme da isplanirate kako će ona izgledati, i pripremite sve što je potrebno. Na internetu postoje brojna uputstva, po principu „uradi sam“. Sledeći najnovija istraživanja, i tržište se budi, pa se, za manje vešte, u ponudi mogu naći gotove fontane, čak i one minijaturne, za stan.

Za početak, proverite kakva je danas boja Dunava. A Save? (danubeogradu.rs)

Plavi Beograd (foto: Shutterstock) Plavi Beograd (foto: Shutterstock)