Ćutanje: Kada, kako i zašto ćutati?
Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Ćutanje: Kada, kako i zašto ćutati?

Ćutanje: Kada, kako i zašto ćutati?

Pokušajte da ne govorite u situacijama u kojima to obično činite, i shvatićete da je ćutanje moć. Dobro ga je vežbati i s vremena na vreme koristiti. Kada i kako?

Stavovi filozofa, naučnika, književnika… osoba posvećenih razmišljanju u samoći i tišini, postali su široko citirani. Tako, veliki persijski mislilac Rumi kaže: „Ćutanje je jezik Boga, a sve drugo je loš prevod“.

Gandijev je stav: „Govorite samo kada je to bolje od tišine“, a Mark Tven piše: „Prava reč može da utiče na ljude, ali nema reči koja je moćnija od ćutanja u pravom trenutku“.

Ima i drugačijih citata poznatih. Albert Ajnštajn, na primer, kaže: „Da sam ćutao, mogao bih biti proglašen krivim za saučesništvo“.

Šta reći za stav Lua Holca, poznatog američkog pisca i motivacionog govornika? „Nikad o svojim problemima ne pričajte sa drugima… 20% sagovornika uopšte neće biti briga, a ostalih 80%… njima će biti drago što ih imate“, trvrdi on.

Stavimo ovoga puta na stranu ćutanje u meditativne svrhe, i pogledajmo šta psiholozi i stručnjaci za komunikacije savetuju u svakodnevnom životu.

Ćutanje: Kada, kako i zašto ćutati?

Ćutanje se preporučuje…

… Kada niste sigurni šta treba da kažete, posebno kada ste zbunjeni svojim osećanjima. Tada je bolje sačekati da se situacija jasnije definiše – pogrešne reči mogu da izazovu štetu, koja se teško ispravlja.

… Kada želite da „konačno kažete sve u lice“. Verovatno su vas preplavile jake emocije – udahnite nekoliko puta duboko i razmislite o posledicama koje će vaše reči izazvati.

… Kada drugi govori, posebno ako je njegova priča važna. Poštujte osobu koja vam se obraća i ostvarite iskren kontakt očima, kako bi ona dobila utisak da je pažljivo slušate. Ne morate pri tom izgovoriti ni jednu reč.

… Za vreme teških pregovora ćutanje može biti najbolji saveznik. Kažite šta mislite, a zatim zaćutite i pustite sagovornika da izvuče zaključke – tako ostavljate utisak da ste uvereni u svoje stavove i iskazujete poštovanje prema drugoj strani, dozvoljavajući da i ona kaže šta želi.

… Kada znate sigurno da savet koji biste nekoj osobi dali – ona ne može da prihvati.

… Na poslu, kada nemate da kažete bilo šta što bi doprinelo rešenju problema. Ćutite, pratite situaciju i učite.

… Kada ne želite da se uplićete u bespredmetnu i besmislenu raspravu drugih, kojoj se ne vidi kraj i koja nema logično rešenje.

… U situacijama tuge, kada ćete ćutanjem obično bolje izraziti svoja osećanja i saučešće nego rečima.

Ćutanje: Kada, kako i zašto ćutati?

Ćutanje se ne preporučuje…

… Kada vas pitaju za mišljenje, kako bi ga ocenili i vrednovali.

… Kada vaše misli i emocije u potpunosti odražavaju vaš stav i želite da ga drugi čuju.

… Ukoliko mislite da imate nešto vredno da kažete, što će popraviti odnose i rešiti problem u bilo kojoj situaciji.

Nemojte ćutati kada bi to značilo, kako reče Ajštajn, saučesništvo u lošem delu; ni kada ste jedini u prilici da govorite u ime drugoga, kojem je to pravo uskraćeno, a svojim rečima ga možete zaštititi… (danubeogradu.rs)