Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Džejnina šetnja, predlog za urbanu akciju
Džejnina šetnja, predlog za urbanu akciju

Džejnina šetnja, predlog za urbanu akciju

U svetu postoji jedan lep urbani pokret, koji se zove Džejnina šetnja. Beograđani se još nisu uključili, a ideja je dobra, višestruko primenljiva, i svakako bi je trebalo upoznati.

Džejnine šetnje odvijaju se na šest kontinenata, u oko dve stotine gradova ovog vikenda – 6, 7. i 8. maja. Suština je u sledećem…

Pojedinac ili grupa prijatelja odluče da u svom kvartu, ili drugom delu grada koji dobro poznaju, organizuju šetnju. Za šetnju je potrebno pripremiti zanimljivosti i podatke o arhitekturi, istoriji, umetnosti, prirodnim obeležjima… urbane zone kroz koju se prolazi.

Tura se postavlja na zajednički sajt, na adresi janeswalk.org , uz opis težine, trajanja, mape kretanja, vremena i mesta okupljanja. Svako ko poželi može da se priključe bilo gde, najavljeno ili nenajavljeno, i da svoj doprinos druženju.

Suština Džejninih šetnji je razgovor sa poznatim i nepoznatim osobama, stanovnicima određenog kvarta ili ljudima koji su došli iz drugog dela grada, zajedničko otvaranje urbanih tema i problema negovanja i zaštite originalnog ambijenta, međuljudskih odnosa…

Ideja je da stanovnici gradova postanu svesni vrednosti okruženja, ali i da okupljanje, ukoliko je potrebno, preraste u inicijativu, akciju… Obično se na trasi nađe i pogodna kafeterija sa baštom, pa se napraviti pauza ili produži druženje.

Razlika pokreta Džejnine šetnje od drugih sličnih je što tematsko hodanje gradom može organizovati bilo ko.

U skladu sa tim, dolazi i do odstupanja u terminima, pa se pored godišnjeg festivala, kada se početom maja šeta istovremeno, prijavljuju lokalni vodiči sa svojim turama tokom čitavog proleća, leta, jeseni.

Džejnina šetnja, predlog za urbanu akciju

Prednost u odnosu na Facebook akcije je dostupnost informacija na jednom mestu svim zainteresovanima, a događaj se može zatim oglasiti i na društvenim mrežama.

Zabeleženo je da su šetnju parkom u kojem se igraju, sa podacima o obližnjem zamku u Kolčesteru, u Engleskoj, vodila dva brata od četiri i šest godina, uz pomoć roditelja. U Ljubljani je šetnju organizovao savetnik u gradskoj upravi, kako bi čuo stavove građana o konkretnom projektu…

Ideja je, dakle, tu, treba je samo iskoristiti i prilagoditi sopstvenim željama i potrebi da se u životu grada učestvuje.

Džejnina šetnja – sećanje na Džejn Džejkobs

Džejn Džejkobs (Jane Jacobs, 1916-2006) bila je američko-kanadski aktivista i pisac, žena koja je promovisala nov pristup gradskom ambijentu i arhitekturi, prilagođen potrebama ljudi. Rođena je u Pensilvaniji.

U Njujorku, gde je objavila svoju najpoznatiju knjigu „Smrt i život velikih američkih gradova“, živela je do 1968. godine, kada se preselila u Kanadu u znak protesta zbog rata u Vijetnamu.

Iako nije imala formalno obrazovanje u oblasti arhitekture, Džejn je objavila još nekoliko vrednih dela na temu uticaja ekonomskog rasta na strukturu gradova i život u njima.

Do kraja života bila je aktivna u borbi za očuvanje autentične i zdrave urbane sredine, a posle njene smrti grupa kolega i sledbenika u Torontu pokrenula je pokret Džejnina šetnja, koji se širi svetom. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.